Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio
Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio

Sandvikenpappan frikänns från spädbarnsmisshandeln

1:10 min

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och frikänner den pappa från Sandvikens kommun som dömdes till fem års fängelse för att ha misshandlat sina två spädbarnstvillingar.

Hovrätten anser att det erkännande som pappan lämnade under såväl polisförhör som i Gävle tingsrätt har innehållit brister.

– Det finns detaljer där pappan i början när han erkänner säger till exempel att det var på dagen, och sen i nästa förhör säger han att det var på natten. Det där reds aldrig ut riktigt varför han ändrar just på den detaljen, säger hovrättens domarordförande Sten Burman.

En annan omständighet som gör att hovrätten ser tveksamheter i pappans tidigare erkännanden är på det sättet polisförhören genomfördes.

– Föräldrarna hade två spädbarn och var häktade båda två. Ingen av föräldrarna fick vara med barnen, eller ännu mer kanske att ingen av barnen kunde vara med föräldrarna. Om någon av dem erkände fanns det antydningar att den andre kanske skulle få ta hand om barnen, säger Sten Burman.

Även den omfattande medicinska utredningen utesluter inte att de skador barnen fått kan ha medicinska orsaker, inte heller exakt när skadorna har uppstått, menar hovrätten.

Såväl frakturer som blödningar skulle ha kunnat orsakas av omständigheter under graviditeten och det faktum att barnen föddes sex veckor för tidigt, enligt medicinsk expertis.

Mot bakgrund av den osäkerheten och pappans låga trovärdighet och tillförlitlighet i erkännandena räcker inte utredningen för en fällande dom. Hovrätten friar därför pappan från Sandviken på samtliga punkter.

Det var i början av året som den då bara några månader gamla flickan först kom in till sjukhuset med ett lårbensbrott. Ungefär en månad senare kom hon in igen, då med så livshotande skador från bland annat hjärnblödningar att hon fördes med helikopter till Uppsala akademiska sjukhus. Då upptäcktes det även att hennes tvillingbror hade drabbats av bland annat en skallfraktur.

Åklagarsidan har under hovrättsförhandlingarna hållit fast vid att pappan ska dömas till åtta års fängelse, eller åtminstone att hovrätten skärper straffet. Försvaret har å sin sida menat att åklagaren inte styrkt åtalet och velat att de tyngsta åtalspunkterna mot pappan ska ogillas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista