Joel Groth sitter i en soffa i sitt hem.
1 av 3
Hur mycket har Joel Groths personlighet med hans framgångar att göra? Foto: Cassandra Alm/Sveriges Radio
Joel Groth i dörröppningen
2 av 3
Joel Groth tävlar för Bollnäs FIK, men bor i en lägenhet i Arbrå tillsammans med sin tjej Jennifer.
Joel Groth i sin säng
3 av 3
Joel Groth gillar att gå upp tidigt. Frukosten kan numera ta en timme, eftersom mycket fokus ligger på vad han äter. Foto: Cassandra Alm/Sveriges Radio

"Extremt mycket sitter i hjärnan"

0:36 min

Vad är det som får en människa att lägga ner år av träning inför något som varar några sekunder? Med den frågan i huvudet åkte Cassandra till Arbrå och träffade sprintern Joel Groth. 

Vissa träffar vi bara i deras yrkesroll, andra är personerna bakom stora och små projekt.

Den här hösten vill vi komma lite närmre dessa människor och lära känna dem tillsammans med er. Under programpunkten "Cassandra träffar andra" kommer därför programledaren Cassandra Alm att åka hem till ett antal personer och vara med under deras morgonbestyr.

I en lägenhet på 40 kvadrat i Arbrå bor Joel Groth tillsammans med sin flickvän Jennifer. Bostaden är ombonad, med färger som lila och rött och i vardagsrummet en svartvit, blommig fondvägg. 

Joel Groths genombrott kom 2008 när han vann 300 meter häck under Ungdomsfinnkampen. Samma år fick han ont i bröstet, med en smärta som strålade ut i vänsterarmen.

– Jag trodde det var hjärtat. Det var obehagligt, säger Joel Groth. 

Efter sex månaders tid av undersökningar kom läkarna fram till att det inte var hjärtat utan att bröstkorgen inte växte i samma takt som resten av kroppen. Och Joel kunde fortsätta springa.

– Jag minns inte om jag var särskilt orolig för att behöva sluta, jag var så ung. Däremot blev jag väldigt försiktig under en tid efteråt och kände efter mycket. 

I somras vann Joel Groth SM-guld i 400 meter häck i Söderhamn. På 100 meter är hans snabbaste tid 10.31 vilket han sprang i Skara i år. Flera år av träning, avgörs bokstavligt talat på några sekunder. 

– Det är intressant att bara ha en chans på sig. Det blir som en kick. Utmaningen är sporrande. Men det är klart, det är en stor press.

Hör hela intervjun med Joel Groth nedan!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista