Det är inte barnet i bilden som artikeln handlar om. Foto: TT
Det är inte barnet i bilden som artikeln handlar om. Foto: TT

Efter IVO:s kritik – Sandvikens kommun genomför åtgärder

Individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandviken svarar nu på kritiken från IVO angående att kommunen bland annat inte gjorde en polisanmälan i samband med en misstänkt misshandel av två spädbarnstvillingar.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tidigare kritiserat Individ och familjeomsorgsnämnden i Sandviken för att inte ha gjort en polisanmälan i samband med en misstänkt misshandel av två spädbarnstvillingar i kommunen.

Socialtjänsten fick information från läkare om att skadan troligtvis uppstått genom yttre våld. Personal på barnkliniken berättade även att de kände oro över föräldrarnas förmåga att knyta an till flickan och hennes tvillingbror.

Men trots detta bestämde sig socialtjänsten för att inte göra en polisanmälan kring händelsen, något som IVO kritserade.

I svaret som inkommit till IVO beskriver nämnden flera åtgärder som nu vidtas. Det handlar bland annat om att personal och ledning ska delta i utbildningar och projekt i syfte att förbättra arbetsmetoderna och bedömningsinstrumenten kring våldsutsatta barn.

Även arbetsplanen för nästa år kommer att innehålla risk- och skyddsbedömningar som ett prioriterat förbättringsområde för barnhandläggarna och ledningen.

Andra åtgärder som nu genomförs är fortbildningsdagar samt särskild avsatt tid för regelbunden uppföljning och reflektion i arbetet, bland annat kring bedömningar och dokumentation i komplexa situationer där det finns en hög risk att barn far illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".