Varg på djurparken Skandinavisk Dyrepark i Danmark. Foto: Malene Thyssen (CC BY-SA 3.0)
Varg på djurparken Skandinavisk Dyrepark i Danmark. Foto: Malene Thyssen (CC BY-SA 3.0)

Spillning hos ryska vargar ska undersökas bättre

1:13 min

För att bättre kunna följa invandringen av vargar österifrån vill Naturvårdsverket lära sig mer om hur det står till med genetiken hos vargarna i Ryssland.

Den här veckan presenterade Naturvårdsverket siffran 300 som det minsta antalet vargar som behövs för att vargstammen ska klara sig bra i Sverige.

Men den siffran kräver att det regelbundet vandrar in nya vargar från Finland och Ryssland, för att fylla på med nya gener och minska inaveln i den svenska vargstammen. Därför vill Naturvårdsverket veta mer om vargarna i Ryssland berättar Maria Hörnell Willebrand som är chef för enheten för viltanalys.

– Man vill se hur genetiken ser ut i Ryssland och den population som vi får invandring ifrån. Hur mycket avviker det från den population som vi har?

Att ha koll på vargarnas genetik behövs för att kunna säga hur viktig en viss enskild varg är om den har vandrat in österifrån till Sverige.

Både i Sverige och i Finland analyserar man DNA från vargspillning för att se om det kommer några nya vargar och för att se hur det går med inaveln. Men någon sådan övervakning finns inte i Ryssland. Därför håller Naturvårdsverket på att försöka få till ett samarbete med ryska myndigheter.

– Där har vi precis varit och vill få in genetiskt material för att kunna jämföra med populationen i Ryssland.

Spillning eller päls eller något annat sorts biologiskt material från ryska vargar fungerar för att göra DNA-analyserna. Och även om det finns en del saker kvar att lösa när det gäller tillstånd så går arbetet framåt.

– Just nu går det väldigt bra. Fortsätter det så här tror jag att det är möjligt att ha inlett ett samarbete inom ett år för att få materialet, säger Maria Hörnell Willebrand.

Det finns även planer på att få material från lodjur och björn och järv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista