Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
1 av 3
Kusinerna Khadija Goudiaby och Peyton Söderqvist kom för att prova på hockey. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 3
Det var bara tre tjejer som kom för att prova på hockey i Nynäshallen under World girls' ice hockey weekend. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 3
Camilla Jansson i GGIK informerar Natou Söderqvist vars dotter vill börja träna hockey. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Världssatsning för att locka tjejer till hockeyn

"Jag vill prova på något nytt"
1:40 min

Den här helgen är det World girls' ice hockey weekend, en internationell satsning för att locka fler tjejer att börja spela hockey. 

I Gävleborg var det bara Hudiksvalls HC och Gävle Godtemplare IK som nappat på att vara med i arrangemanget.

Till Nynäshallen i Gävle hade tre tjejer kommit för att prova på hockey. En av dem var Peyton Söderqvist som hade längtat i flera dagar.

– Jag vill prova på något nytt, berättar Peyton som rider sedan tidigare.

Hur har det gått då?

– Bra, säger Peyton och berättar att hon har gjort två mål men att man blir bättre om man tränar och det ska hon börja göra.

Det här är femte året som World Girls' ice hockey weekend arrangeras runt om i världen. Syftet är att ännu fler tjejer ska få upp ögonen för sporten och se var det finns klubbar i närheten. Hockey för kvinnor är en av världens snabbast växande sporter.

Förutom här i Nynäshallen i Gävle så kan man i Gävleborg bara prova på i Hudiksvall där Hudikvalls HC också har ett arrangemang under lördagen. För GGIK:s del var det första gången klubben var med.

– Vi vill ju se att fler och fler tjejer kommer och testar på ishockey. Att det är möjligt även för dem, att man inte behöver vara kille för att spela, säger Camilla Jansson, styrelseledamot och lagledare i GGIK.

Det är ju inte så många som har kommit idag, vad ska man göra för att locka ännu fler tjejer?

– Det är en svår fråga. Vi har försökt med olika aktiviteter men jag tror att det handlar om att de som spelar pratar med sina kompisar och får med dem att testa och se att det inte är något farligt att spela hockey, säger Camilla Jansson.

De tre som är här idag verkar i alla fall vara entusiastiska och vill fortsätta. Och om man vill testa igen när kan man komma då?

– Vi har söndagar klockan 16 här i Nynäshallen om man är sugen på att testa så har vi hockeyskola. Då är alla välkomna, säger Camilla Jansson i GGIK.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".