Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Kontantreservatet i Basttjärnrönningen

Landets första naturreservat för kontanter
3:39 min

När naturreservatet inte lockade tillräckligt med besökare ändras inriktningen radikalt. Nu ska naturmässiga skyddsvärden hos kontanter bevaras istället. 

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

I förra veckan bestämde Länsstyrelsen att bilda ett naturreservat i Basttjärnsrönningen i Nordanstigs kommun. Förhoppningen var att naturreservatet skulle locka naturvänner. 

– Vid invigningen skulle Basttjärnsrönningen översvämmas av tårögda fältbiologer, ditresta på lådcykel, som varsamt krälade omkring i naturreservatet för att med egna ögon få skåda rödlistade arter som
liten hornfliksmossa, violgubbe, tvärmök och flugsnippa, förklarar Folkegård.

Men så när som på en naturkunskapslärare kom det bara besökare som knappt kunde skilja på en en björk och en engångsgrill, och de ansvariga för naturreservatet blev djupt besvikna på den låga kvalitén hos besökarna.

För att göra naturen mer relevant för besökare, ändras nu inriktningen radikalt. 

Basttjärnsrönningen ska bli landets första naturreservat för kontanter, ett beslut helt i linje med nyhetsrapporteringen om bankkontor som slutar hantera kontanter, och biologerna på Länsstyrelsen har gett sitt klartecken.

– De ser flera naturmässiga skyddsvärden. De bakterier som lever på otvättade mynt och sedlar utgör en högintressant mikrobiologisk biotop som måste bevaras. Och med den mikrobiologiska floran följer även större arter som riskerar att dö ut om inte kontanterna skyddas, förklarar Folkegård.

Främst kommer man kanske att tänka på portmonätanten, som kan blockera en hel kassa genom att räkna mynt i ultrarapid. Men samma tidskonserverande funktion fylls också av gubben bakom, med taxipluskan.

I naturreservatet för kontanter kommer alla arter med tillhörande undergrupper att få ett tryggt liv. Till exempel den skrynkliga ficktjugan.

– Tejptjugan är en annan subgrupp. Och den lite mörkare snustjugan. Eller snortjugan, berättar Folkegård.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".