En läkaren. Foto: Karin Markhede / TT.
Foto: Karin Markhede / TT.

Hyrläkare kostar landstingen miljardbelopp

Konkurrensverket: "Det går att göra detta bättre"
1:58 min

1,1 miljard kronor blev landstingens nota för hyrläkare inom primärvården under 2014. Dyrast bemanning finns på landsbygden och räknat per invånare är kostnaderna högst i Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Blekinge.

Det råder stor brist på allmänläkare i Sverige. Något som gör att landstingen och regionerna i ökande omfattning tvingas kontraktera så kallade hyrläkare för tillfälliga inhopp.

Men det här är dyrt. En granskning som Konkurrensverket gjort visar att hela 1,1 miljard kronor spenderades under 2014 för att fylla läkarbristen inom primärvården.

– Ja, det är väldigt mycket pengar och jag hoppas att det går att göra detta bättre. Vi ser att det i genomsnitt är dubbelt så dyrt för ett landsting att ha en hyrläkare som en anställd läkare. Man hoppas att det går att hitta mer effektiva lösningar, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

2012 lovade Sveriges kommuner och landsting, SKL, krafttag för att halvera kostnaden för inhyrd vårdpersonal. Men det är sedan tidigare känt att kostnaderna har fortsatt att skena. Utgifterna för all inhyrd vårdpersonal var 2014 3,4 miljarder.

Konkurrensverket, som har gjort en uppföljning av vårdvalet inom primärvården, har kunnat se att de höga utgifterna för just hyrläkare gör det svårt för många vårdcentraler att få ekonomin att gå ihop. Det gäller inte minst vårdcentraler på landsbygden där problemet att locka läkare är stort.

För att få bukt med problemet finns det två vägar att gå, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

– Man kan antingen gå vägen att höja ersättningen, skapa bättre arbetsförutsättningar i egen regi eller så kan man tänka sig att på olika sätt skapa bättre förutsättningar för privat drivna vårdcentraler.

När det gäller privata aktörer är det vårdcentraler som drivs av en allmänläkare som själv är aktiv i verksamheten som bäst lyckas hålla nere utgifterna för hyrläkare.

Detta är något som Dan Sjöblom tycker landstingen bör beakta, när vårdcentraler med skenande kostnader för hyrläkare ska utvärderas och eventuellt upphandlas.

– De har kompetensen när det gäller allmänläkare inom verksamheten genom sin ledarkompetens. Den fördelen har inte vårdcentralerna i landstingets regi eller privatägda verksamheter som inte drivs av en läkare, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".