Foto: Bertil Ericsson/Kerstin Carlson/TT/Seko.
Foto: Bertil Ericsson/Kerstin Carlson/TT/Seko.

Efter Sekohärvan – nu stäms Hedin av facket

Advokaten: Tror inte att Bosse Hedin betalar
1:45 min

P4 Gävleborg har under hösten granskat Sekohärvan kring Bosse Hedin. Och nu stämmer också fackförbundet Seko den sparkade ombudsmannen Bosse Hedin på 300 000 kronor.

– Han bestrider det som står där. Han har varit med i en styrelse, en styrelse har agerat enigt i en rad frågor, säger Bosse Hedin advokat Anders Grahn till P4 Gävleborg om stämningen. 

Kommer han att betala?

– Nej, det tror jag inte.

Bosse Hedin är huvudperson i en rad överföringar som dränerat den lokala fackklubben Väg och Ban Gävle-Dala på pengar. Det anser Seko i den stämningsansökan som lämnats in till Hudiksvalls tingsrätt idag. 

Bland annat har Bosse Hedin tagit ut nästan 37 000 kronor på ett företagskort utan att redovisa kvitton. Enligt stämningen har det också skett fordonsaffärer till underpriser.

Av stämningen framgår också att det var Bosse Hedin som tog initiativ till att starta en fritidsförening, som under åren 2008-2014 flyttade över 14 miljoner kronor från den lokala fackklubben till fritidsföreningen.

Transaktionerna har enligt Seko inneburit att den lokala fackklubben mer eller mindre har tömts på sina tillgångar.

Seko skriver att det endast var 16 av totalt 1 800 aktiva medlemmar som fanns med på det årsmöte 2009 där fritidsföreningen skapades och där beslut om att föra över sex miljoner fattades. Av de 16 medlemmarna satt majoriteten på olika positioner i styrelsen.
Facket anser alltså att beslutet hade svag förankring bland medlemmarna. Men advokaten Anders Grahn håller inte med.

– Det går inte till så att alla medlemmar får rösta. Det är så att medlemmarna utser en representant som representerar ett antal röster.

Det är inte första stämningen som Seko lämnar in. I september stämde Seko fritidsföreningen för att att komma åt föreningens bokföring. 

Men nu står Bosse Hedin personligen i centrum. Förutom de 300 000 kronor som facket anser att Hedin ska betala innan 17 oktober, så hävdar Seko också att Hedin brutit mot stadgarna när han agerat både som kassör och styrelseledamot i fackklubben.

– Det spelar ingen roll. Plocka bort honom, styrelsen har varit enig ändå. Hans röst har varit obetydlig i sammanhanget, säger Anders Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".