Tommy Lingblom fotade en av vargarna från sin bil. Foto: Tommy Lingblom
Tommy Lingblom fotade en av vargarna från sin bil. Foto: Tommy Lingblom

Tommy blev omringad av sex vargar

2:54 min

Tommy Lingblom från Ockelbo fick punka en kväll när han var på väg hem från jobbet i skogen. Men innan han ens hann tänka nästa tanke, hade han en flock vargar framför sig som omringade bilen. 

Klockan var åtta på onsdagskvällen när Tommy Lingblom från Ockelbo var på väg hem från jobbet. Han hade servat ett vindkraftverk och åkte själv genom skogen. Vid Hällfors, cirka 25 kilometer nordväst om Ockelbo fick han punka.

Täckningen i området är dålig, så Tommy stod mellan valet att byta däck i mörkret eller att gå hela milen hem för att hämta hjälp. Men han hann inte bestämma sig, för plötsligt fick han syn på en flock vargar som kom emot honom. 

– Jag hade sex vargar omkring mig. Två stod på sidan och fyra cirkulerade runt bilen. Så det fanns inte en tanke att gå ut då, säger Tommy Lingblom till P4 Gävleborg.  

Han satt stilla i bilen i sju minuter innan han beslöt sig att åka hemåt på fälgen. 

Var du rädd?

– Det som skrämmer mig är att jag troligtvis hade gått hem om jag inte hade sett dem. Jag hade troligtvis gått rakt in i vargarna och vad hade hänt då? Den tanken skrämmer mig, säger Tommy. 

Då Tommy arbetar i skogen är van att se varg. Bara den senaste månaden har han sett nio vargar och han tycker att det nu har blivit för mycket varg.

– Det är en stor ökning från förra året och reviren har tätnat ihop. Nu är det konstant varg här hela tiden. 

Går det att leva med det här?

– Det är tufft. Det är svårt. Jag inventerar skog och bara att sköta jobbet börjar bli svårt, avslutar Tommy Lingblom. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista