Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
1 av 4
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Regionpolischef Carin Götblad klippte bandet i Tierp. Foto: Lisa Sannervik/Polisen
2 av 4
Regionpolischef Carin Götblad klippte bandet i Tierp. Foto: Lisa Sannervik/Polisen
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 4
Ewa Nivard, ordförade för ST som organsierar de civilanställda inom polisen Gävleborg visar Gävleborgs plats i den nya polisorganisationen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
4 av 4
Andreas Löfstrand, ordf Polisförbundet Gävleborg. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Facken: Polisledningen måste börja prata med personalen

"Det är en krokig väg som vi bygger medan vi åker på den"
1:48 min

Omorganisationen inom polisen oroar. I och med att den nya Regionledningscentralen i Uppsala startar i november 2016, kan medarbetare får börja pendla till Uppsala. Något som många inte vill. 

– Dels skulle vi önska att arbetsgivaren omhändertog den kompetens som vi har på i kommunikationscentralen. Och att man hade en tätare dialog med de medarbetarna som är där och som kanske inte vill pendla till Uppsala utan hellre skulle vilja ha ett jobb här i Gävle, säger Eva Niward på fackförbundet ST.

På fackförbundet ST centralt ser man samma slags oro runt om i landet säger ST:s ordförande inom polisen Karin Svenning till P4 Gävleborg. Till det kommer osäkerhet med nya chefer på distans.

Andreas Löfstrand ordförande för Polisförbundet Gävleborg är orolig för att osäkerheten runt just kommunikationscentralen, gör att poliser väljer att sluta.

– Vi vill ju inte ha folk som söker sig härifrån för att de är osäker på om de har något jobb kvar efter november 2016. Det där måste man ta tag i och ge klarare tecken, säger Andreas Löfstrand Polisförbundets ordförande i Gävleborg.

På polisens ledning i region Mitt förstår man oron, men enligt regionpolischef Carin Götblad så kan man inte ge besked om enskilda personer ännu.

– Det går inte att göra så mycket åt mer än att förklara och också peka på vilken anställningstrygghet vi ändå har i Sverige. Det är inte så att några kommer att bli av med sina jobb, men däremot kan man behöva flytta och pendla. Det kommer att bli fallet för en del. Men det är för tidigt att säga hur många och på vilket sätt. Vi har inte de riktlinjerna klara riktigt ännu för det är stora stora förändringar, säger Carin Götblad.

Både inom ST och Polisförbundet ses en omorganisation som nödvändig och de flesta tror att det blir bra när det är klart, men det är vägen dit som är problemet säger Andreas Löfstrand ordförande i Polisförbundet Gävleborg.

– Det är en krokig väg som vi bygger medan vi åker på den, så det är ju lite vanskligt kanske. Man skulle vilja ha vägen lagd innan vi börjar åka på den faktiskt, säger Andreas Löfstrand ordförande Polisförbundet Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".