Jan-Åke Lindgren (S) ordförande socialnämnden i Ovanåkers kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Jan-Åke Lindgren (S) ordförande socialnämnden i Ovanåkers kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nytt äldreboende i Edsbyn om fem år

1:03 min

Samtidigt som Ovanåkers kommun stänger äldreboenden, så planeras en nybyggnation med 50 lägenheter. Det är ett gruppboende för framförallt dementa.

Ovanåkers kommun planerar nu för ett nytt äldreboenden med 50 lägenheter. Det är för att möta framtidens behov och vänder sig framför allt till dementa.

– Eftersom vi inte har något demensboende i Ovanåker idag så behöver vi ett sånt främst, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Trots att det behövs fler platser inom äldreomsorgen i framtiden så stänger Ovanåkers kommun äldreboenden. För närvarande håller Junibacken på att tömmas trots protester från boenden och anhöriga. Men Jan-Åke Lindgren försvarar de stängningar som gjorts.

– De äldreboenden som vi lagt ned, 24 platser har inte varit bra och vi har inte tänkt ha kvar dem. Vi måste bygga för nya tider.

Ovanåkers kommun projekterar nu för ett äldreboende med 50 lägenheter. Hur mycket det kommer att kosta är oklart i det här läget.

– Vi hoppas kunna sätta spaden 2018-2019 och ha det klart 2020 för då kommer vi ha ett behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista