Högskolan i Gävle planerar att resa till Indien och Bangladesh för att locka studenter. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio
Högskolan i Gävle planerar att resa till Indien och Bangladesh för att locka studenter. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio

Högskolan ska locka studenter i Asien

1:44 min

Högskolan i Gävle planerar en treårig satsning för att locka studenter från Indien, Bangladesh, Indonesien och Kina. Bakgrunden är att antalet utländska studenter har minskat drastiskt sedan 2011, då det började kosta pengar för studenter utanför Europa att plugga i Sverige.

Redan om en månad planeras en första rekryteringsresa till Indien och Bangladesh.

– För att komma i gång med något planerar vi en resa till Indien och Bangladesh och det är ett ganska konkret syfte att rekrytera studenter, säger Erik Olsson, internationaliseringsspecialist på Högskolan i Gävle.

Att blickarna riktas just mot Indien, Bangladesh, Kina och Indonesien handlar mycket om de kontakter som högskolan, Gävle kommun, bolaget Sandvik och andra universitet har i länderna.

Ingen budget för projektet har spikats än, men klart är att marknadsföringen och resan kommer att kosta en slant för högskolan som redan har pressad ekonomi.

Sedan 2011 får internationella studenter betala en avgift för att plugga i Sverige och därför finns möjlighet för högskolan att till och med tjäna pengar på de utländska studenterna menar Erik Olsson på högskolan.

– Det kommer att kosta en slant det är klart, men får vi ett antal studenter så kommer de bidra med en ganska så stor slant. En student som betalar 50 000 kronor per termin och stannar i två terminer bara där, så det kostar en del men det vi kan få tillbaka är mycket större. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista