Drogtest. Foto: Scanpix.

Regionen: Vi bryter inte mot lagen

1:41 min

Datainspektionen granskar de oannonserade drogtester som Gävle sjukhus utför på sina anställda. Men Regionen menar att man följer lagen när man tar prover på sina anställda.

I går kunde P4 Gävleborg rapportera att Datainspektionen (DI) valt att starta en granskning av Region Gävleborg, före detta Landstinget, på grund av de drogtester som Region Gävleborg gör på sina anställda.

Men vad drogtesterna visat, vill inte Helena Björkman, divisionschef för division operation och diagnostik, avslöja.

– Det här är en åtgärd bland flera. Exakt vad vårt interna arbete resulterar i, det håller jag internt utifrån den dialog vi har i verksamheten.

Så du vill inte berätta vad utfallet blivit av proverna?

– Nej, det är något som vi vill värna i den interna dialogen. Där det här, som sagt, är en åtgärd bland flera.

Nu granskas ni av DI, hur ser ni på det?

– Vår bedömning är att de här testerna genomförts i enlighet med de riktlinjer, förordningar och lagar som finns som syftar till att värna om den personliga integriteten och sekretessen. 

Så de svar ni får från proverna, den håller ni säker enligt lagens mening?

– Det är vår bedömning.

Är det rimligt att ni samlar data om personalens hälsa för de här ändamålen?

– Vi följer de riktlinjer och förordningar som finns. Vi har också tagit hjälp av en extern oberoende konsult för att säkra de här delarna.

Så er bedömning är att ni följer lagen?

– Ja, och vi kommer att svara DI i det yttrande som de begärt oss.

Om DI finner att ni inte följer lagen, kommer ni sluta med testerna då?

– De här testerna har vi gjort i samband med en specifik händelse, det är viktigt att inte det sammanblandas med att det här är sådana tester som generellt slumpmässigt pågår kontinuerligt för det är det inte, avslutar Helena Björkman på Region Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista