Vargjakt
Vargjakt utanför Hofors vid sjön Hinsan 2011. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Trolig vargjakt i Gävleborg i vinter

1:14 min

Det mesta pekar på att det blir licensjakt på varg den här vintern. Just nu förs diskussioner mellan flera länsstyrelser i Mellansverige, däribland Gävleborg. Och i Gävleborgs län finns dessutom för många revir. 

Det är mycket som pekar på att det blir vargjakt i vinter. Inget är bestämt ännu, eftersom länsstyrelserna i de vargtäta länen fortfarande väntar på statistik på tillväxten av vargar.

Men i Gävleborgs län vet länsstyrelsen redan att det finns för många vargrevir.  

– Vi har 4,7 föryngringar och vi har en beslutad förvaltningsnivå på tre, så vi ligger över. Det är väl det som talar för, säger Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Gävleborg.  

Om det blir licensjakt på varg i vinter så skulle det vara första gången sedan 2011 i Gävleborgs län. Men vi ska nog då också förvänta oss att beslutet överklagas. 

– Det är mer regler än undantag att ett beslut överklagas och därför måste man vara säker på man har tagit fram ett som håller, säger Sara Sundin. 

Besked om licensjakten väntas komma den 11 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista