Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Tre jätteväxlar ska på plats. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio
Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Gilljam är projektledare för arbetet i Kilafors. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio

Tvärbanan orsakar tågstopp hela helgen

1:24 min

Under hela helgen är det totalstopp på tågtrafiken mellan Gävle och Ljusdal-Östersund.

Det beror på att Trafikverket jobbar dag och natt för att bygga om Kilafors bangård för att anpassa den till den nya Tvärbanan som byggs till Söderhamn och som ska vara klar om drygt 2 år.

Ett av Sveriges största järnvägsprojekt just nu - som kan bli billigare än beräknat.

– Tanken med banan är att vi ska leda godstrafik från Ostkustbanan till Stambanan för att möjliggöra persontrafiken söder om Söderhamn. Men händer det något med tågtrafiken går det ju också att utnyttja den här omledningen och det är ju väldigt bra att vi kan göra det. Men det stora syftet med Tvärbanan är godstrafik, säger Magnus Gilljam som är projektledare. 

Projektet har beräknats kosta 1,2 miljarder kronor varav nästan 300 miljoner läggs på Kilafors bangård. Men projektledaren Magnus Gilljam är säker på att det blir billigare.

– Prognoserna pekar mot det och det beror på att världspriset på stål har sjunkit och vi har fått bra priser från entreprenörerna. Vi har skrivit fördelaktiga kontrakt, säger han.

Nu kommer det att vara totalstopp i 87 timmar. Ni ska vara klara en timme före midnatt natten mot måndag. Kommer ni att vara det?

– Ja, och förhoppningsvis är vi klara några timmar före det så vi slipper att stressa, säger projektledaren Magnus Gilljam. 

De första tågen på den nya tvärbanan kommer att rulla  i januari 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista