Edsbyns Martin Frid och Gripens Martin Hagman med sorgband under premiärmatchen. Foto: Pernilla Wahlman/TT
1 av 2
Edsbyns Martin Frid och Gripens Martin Hagman med sorgband under premiärmatchen. Foto: Pernilla Wahlman/TT
banderoll i Edsbyns klack under elitseriepremiären mellan Edsbyn och Gripen i Dina Arena i Edsbyn. Foto: Pernilla Wahlman/TT
2 av 2
Banderoll i Edsbyns klack under elitseriepremiären mellan Edsbyn och Gripen. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Bandypremiär med sorgkant

0:55 min

Bandypremiären mellan Edsbyn och Gripen-Trollhättan var tänkt att bli en fest - men kom att handla om dagen efter.

Dagen efter våldsdådet där två människor höggs ihjäl i en skola.

Det blev inte som spelare, ledare och supportrar hade hoppats på inför höstens första elitseriematch. Spänd förväntan var ersatt av eftertanke, allvar och spelare klädda i svarta sorgband.

Gripens spelare var skakade av torsdagens händelser i Trollhättan, där en 21-årig man tog sig in i en skola och högg två människor till döds och skadade två andra allvarligt för att själv senare skjutas till döds av poliser.

– Det är klart man påverkas, det är katastrof och hemskt det som hände, säger Edsbyns Jonas Edling till P4 Gävleborg.

Men det var inte aktuellt att ställa in elitseriepremiären.

– Det är väldigt dubbla känslor, det känns väldigt tudelat och det är svårt att glädjas inför premiären, sade Gripens ordförande Stellan Edström före matchen.

– Vi hade en samling i går kväll med laget och pratade om händelsen. Vi pratar väldigt mycket om det som hänt, det finns ju de som känner familjer som drabbats. Och vi har en stor ungdomssatsning och det var ungdomar som drabbades.

Edström sade att lagledningen gjorde sitt bästa för att förbereda spelarna inför matchen.

– Det är viktigt för spelarna att på så sätt hedra de drabbade.

Klubbarna beslutade att före matchen göra ett gemensamt uttalande som manifestation mot hat och våld - och för att aktualisera idrottens ansvar att bygga gemenskap.

Före avslag läste speakern upp uttalandet i vilket klubbarnas spelare och ledare sände sina tankar till både drabbade och anhöriga - och lovade att fortsätta arbetet mot hat och våld och för gemenskap mellan människor. En gemenskap som manifesterades av hemmalagets supportrar som reste en banderoll där de visade sitt stöd för Gripen-Trollhättan och avstånd från rasism.

Matchen? Den vann Edsbyn utan att förta sig - 6-2 i hemmalagets favör.

– Vi jobbar hårt och sliter och så får vi dit några bollar, så det var skönt att vinna, säger tvåmålsskytten Jonas Edling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista