Ljussken i svartvitt
Boliden. Foto: Erik Stempels Uppsala universitet.

Mystiskt ljusfenomen över Gästrikland

0:56 min

I går kväll kom rapporter om att ett mystiskt ljusfenomen i form av ett brinnande klot sågs på himlen runt om i Sverige. Även i Hedesunda i Gävle kommun ska ljusfenomenet ha setts.

Såg du också det mystiska ljusfenomenet? Hör av dig till nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Flera lyssnare i länet har hört av sig till P4 Gävleborg om att de såg fenomenet - bland annat i Holmsveden och Enångerstrakten. 

Rapporterna har varit många om ett  brinnande klot som setts på himlen vid 19-tiden i kväll. Det mystiska ljusfenomenet rör sig troligen om en sorts meteor som kallas bolid, enligt Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet.

– Det som hänt i kväll är att en något större sten har kommit in i atmosfären och brunnit upp. Min gissning är att det rör sig om en sten som är någonstans mellan en tennisboll och fotboll i storlek. När den rör sig så otroligt snabbt i atmosfären kommer friktionen från atmosfären att värma upp utsidan och sedan slita bort materialet på utsidan och den här effekten ger ett glödande sken.

Rapporterna har kommit från flera ställen i Sverige, rör det sig om samma meteor?

– Det här är ett fenomen som inträffar ungefär 50 till 100 kilometer upp i atmosfären. Och när någonting inträffar så högt kan det ibland ses på ett avstånd på uppåt 500 kilometer. Just den här boliden, meteoren, är väldigt ljusstark så jag skulle räkna med att den kanske setts från Finland, säger Eric Stempels.

Eric Stempels studerar meteorer i atmosfären genom att samla in observationer med kameror.

Här kan du se meteoren som han fångade på bild. Klicka dig vidare till "event movie".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista