Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Allt papper byts till stål i Sandviken

3:43 min

Korsnäs gör papper och Sandvik gör stål. Det går bättre för Korsnäs än för Sandvik. Därför byts nu allt papper i Sandviken ut mot stål. Till exempel toalettpappret.

Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör och länskorrespondent. Vi får ta del av det som händer i Gävleborg ur hans unika perspektiv.

I dag får vi veta att Sandviken går i bräschen för det papperslösa samhället, men kanske inte på det vis vi är vana vid.

Avstampet tas i de enligt Folkegård obegripliga kvartalsrapporterna som presenteras nu i samma veva som vi övergår till den enligt honom lika obegripliga vintertiden. Eller "normaltid", som det egentligen heter.

– Först rapporterades resultatet för Sandvik, och folk hade svårt att begripa
om resultatet gick upp eller ner. Och om det var en nedgång – handlade det i så fall om en förlust eller en minskad vinst eller en nedgång i vinstökningen? Undrar Folkegård.

Att  förstå sambandet mellan resultat och värdet på aktien blir nästa utmaning.

– Värdet behöver inte förändras åt samma håll som resultatet. Resultatet kan gå nedåt och få till följd att aktievärdet går uppåt. Eller tvärtom. Eller inte. Fast ändå. Det där är det ännu färre som begriper. Men alla har hört talas om att aktieaffärer går i ett rasande tempo, så det gäller att begripa vad klockan är. Och just nu begriper man inte det, säger Folkegård.

Något som trots allt står klart för Sandvikenborna är att Bomhusborna i Gävle verkar gladare just nu, och sambandet mellan den något bättre kvartalsrapporten för Korsnäs verkar tydlig.

Sandvik tillverkar stål. Korsnäs tillverkar papper. Enligt Sandvikens logik bör framgången för Korsnäs bero på att folk använder för mycket papper, och lösningen blir därför att byta ut allt papper i Sandviken mot stål.

– Sandvikens Bibliotek byter ut pappret i böckerna mot stål. Det lokala gatuköket serverar hamburgare på engångstallrikar av stål och man får torka händerna på stålservetter efteråt. Häromdagen ertappades en grupp anställda på Sandvik med att snyta sig i pappersnäsdukar. De fick omedelbart sparken, berättar Niklas Folkegård.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista