Mireya Echeverría Quezada från Andersberg är antirasist och feminist och en av grundarna till Rummets.se. Foto: Privat
Mireya Echeverría Quezada från Andersberg är antirasist och feminist och en av grundarna till Rummets.se. Foto: Privat

Gävleredaktör kan få pris för feministisk tidsskrift

"Feminism och antirasism är alltid aktuella ämnen"
2:22 min

Tidskriften Bang är nominerad till priset Årets tidskrift populärpress print, och chefredaktör för tidskriften är Mireya Echeverría Quezada från Gävle. Men redaktören tror sig veta vilken tidskrift som kommer att vinna det prestigefyllda priset.

– Det känns bra, det var något som jag hoppades på. När jag började som chefredaktör satte jag upp det som mål, att vi skulle bli nominerade, men jag förstod nog inte riktigt vad jag sa för nu efteråt har jag förstått att det är ett ganska stort pris. Så jag kan nog ha uppfattas som kaxig.

Tidskriften Bang, som klassas som en feministisk och antirasistisk tidskrift, är nominerad i kategorin Årets tidskrift populärpress print och där tävlar tidskriften mot ICON och Språktidningen. Och Mireya Echeverría Quezada har gjort en egen textanalys av nomineringarna, för hon tror sig veta vilka som vinner.

– Jag tror att det är Språktidningen som ligger bra till. Hur det är formulerat, alltså man tänker att någon ska läsa upp nomineringen på en gala. Deras låter lite pampigare. Det är det jag går på.

Er motiveringen är inte så dålig: "Lättillgänglig, men ändå krävande. Glimten i ögat, men ändå allvarlig. Det märks för inuti rasar ofta samhällsdebatten, men den är paketerad med ett kioskblänk".

– Det är jättefint, jag blev jätteglad över att det stod så. Särskilt att det stod att den var lättillgänglig, för det har vi jobbat jättemycket på. Men också att den har glimten i ögat, att den ska vara rolig. Det ska vara roligt att läsa feministisk och antirasistisk journalistik.

Säljer antirasism och feminism i dag?

– Jag tänker att det är aktuella ämnen hela tiden. Det kan man ju se på samhällsdebatten, att ha med de perspektiven i analysen. Särskilt om man ser vad som hänt de senaste dagarna i Sverige med flyktingförläggningar som brinner och det hemska som hände i Trollhättan. Det behövs tankegods som kan hjälpa till att få en att förstå och begripa vad som händer, och vad man kan göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".