Ovako i Forsbacka. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio
1 av 3
Ovako i Forsbacka. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio
Timo Viiperi, ordförande för IF metall i Hofors. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio
2 av 3
Timo Viiperi, ordförande för IF metall i Hofors. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

Ovako lägger ner verksamheten i Forsbacka

1:18 min

Stålkoncernen Ovako meddelar nu att man lägger ner sin produktions- och distributionsenhet i Forsbacka mellan Gävle och Sandviken. Fabriken i Hofors drabbas också och i vårt område berörs 115 personer. 

Är du en av dem som drabbas? Hör då av dig till oss på 026-66 65 65 eller maila på nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

– Det är alltid tungt när det blir varsel om neddragning. Men med konjunkturen är det ingen jätteöverraskning, säger Timo Viiperi, ordförande för IF metall i Hofors, om nedskärningarna inom Ovako.  

I morse kom beskedet att Okvako lägger ner fabriken i Forsbacka. Nedläggningen ska genomföras under nästa år och tillverkningen i Forsbacka kommer att flyttas till andra Ovako-fabriker. Förutom fabriken i Forsbacka drabbas även enheten i Hällefors. 

Det är 65 personer som varslas i Forsbacka och dessutom 50 personer i Hofors. Totalt försvinner 300 arbetstillfällen inom Ovako. Ett måste, menar Tom Erixon, vd och koncernchef på Ovako. Han säger att situationen är ohållbar. 

– Det här är en del i ett större program. Under flera års tid har vi sett att marknaden i Europa inte växer och vi är tveksamma till att det kommer förändras. Och då sitter vi med en totalt sett en alltför stor överkapacitet i koncernen så vi har tagit beslut om ett antal åtgärder och Forsbacka är en, säger Tom Erixon till P4 Gävleborg. 

Och även om nedläggningen är ett tufft beslut, så är det det rätta för bolaget menar Erixon. 

– Vi måste säkerställa att vi driver det här bolaget bra för dem 90 procent anställda som ska jobba kvar. Vi tror att vi med det här hjälper till att skapa framtiden. På så sätt känns det rätt, men det gör ju inte att det känslomässigt är särskilt roligt. 

Tidigare har stålbolaget Ovako också meddelat att man från och med den 1 december ska går över från fyra till tre skift i stål- och valsverket i Hofors. 

– Ett treskift i ett stålverk i Hofors har känts väldigt väldigt långt borta. Men nu är det sant och en massa ungdomar får gå. Det är tråkigt, säger Timo Viiperi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista