Den dömde åklagaren från Gävle förs in i rättssalen i Svea hovrätt. Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio
Foto: Christian Ploog / Sveriges Radio

Sexdömd åklagare överklagar till HD

Den tidigare åklagaren från Gävle, som är dömd för bland annat våldtäkt mot barn och som senare har fått sitt straff sänkt av hovrätten, har nu överklagat sin dom även till Högsta Domstolen.

Gävleåklagaren dömdes i juli av Falu tingsrätten till tre och halvt års fängelse för bland annat barnvåldtäkt, sexuellt ofredande och tjänstefel. 

Domen överklagades till hovrätten och där friades Gävleåklagaren bland annat i ett fall av våldtäkt mot barn i Dalarna. Han fick sitt straff sänkt från 3,5 års fängelse till 2,5 år.

Men Gävleåklagaren fortsätter nu rättsprocessen och går vidare till Högsta domstolen, där han vill att samtliga åtalspunkter ska ogillas. 

Det var i våras som den förre åklagarens brott uppdagades. Gävleåklagaren är dömd, fortfarande mot sitt nekande, för ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av tjänstefel, fyra fall av langning av alkohol och 52 fall av dataintrång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista