Arikvbild på snökanoner. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Snökanoner ska säkra Vinterveckan

"Vi måste säkerställa snön"
1:04 min

I går beslutade Söderhamns kommun att köpa in två snökanoner till fritidsanläggningen på Hällmyra. Det för att säkra snön vintern 2017 på Vinterveckan. 

Kommunen har drivit frågan om snökanoner en längre tid. Men i och med att Söderhamn nästa vinter, februari 2017, står som värd för Vinterveckan, med bland annat SM i längdskidor, har beslutet nu klubbas. 

– Nu när vi har fått förmånen att arrangerar Vinterveckan där SM i längdskidor ingår så måste vi säkerställa att vi kan ha snö på banorna när det är dags att åka. Man vet aldrig, det kan bli en snöfattig vinter, säger Anders Uddén, som är kultur och fritidschef i Söderhamn. 

Kommer snökanonerna att vara en funktion redan den här vintern? 

– Det är naturligtvis det vi hoppas på. Vi kommer att dra igång ett upphandlingsförfarande så snabbt vi kan för att köpa in kanonerna. Vi vill ju testa och köra dem så vi vet hur det funkar till nästa år då det är allvar, säger Anders Uddén. 

Snökanonerna kommer att kosta kommunen omkring 900 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".