Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
1 av 2
Ett boende i Munkedal utsattes för ett brandattentat. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Roger Hedlund (SD). Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
Roger Hedlund (SD). Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

SD i Gävle pratade om bränderna på flyktingboenden

1:50 min

Sverigedemokraterna i Lund har lagt ut en lista på bygglovsansökningar för asylboenden. Det har väckt starka reaktioner eftersom det samtidigt uppstått flera bränder i just asylboenden runt om i landet. SD i Gävleborg tar trots detta inte avstånd från partikollegornas agerande.

Under måndagskvällen uppstod en brand vid ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lund. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Branden är en av flera bränder som härjat i och vid asylboenden och planerade asylboenden runt om i landet. Bränder som sätter skräck i flera asylsökande som bott på de drabbade boendena.

Samtidigt som bränder härjar asylboenden, väljer SD i Lund att lägga ut en lista på bygglovsansökningar som enligt partiet har med så kallad invandringsmottagning att göra, partiet hänvisar till Stadsbyggnadskontoret där uppgifterna finns.

Men Sverigedemokraten Roger Hedlund, riksdagsledamot från Gävle, ser inget samband mellan bränderna och SD i Lunds agerande.

– Kollar man runt i medierna i landet så ser vi att de lokala medierna rapporterar kring planerade flyktingboenden, till exempel Hela Hälsingland har rapporterat både 2014 och senast nu i september 2015 kring planerade flyktingboenden. Att Sverigedemokraterna gör det precis som andra medier gör det ska inte behöva föranleda att vi ska ha en diskussion här i radion, hur pass vi på något vis ska behöva beakta bränderna på något vis.

Så du ser inget samband mellan SD Lunds agerande och bränderna?

– Nej absolut inte. Jag tycker inte Sverigedemokraterna ska beläggas det om det är det du åsyftar, att vi skulle vara en orsak till bränderna. I sådana fall har alla medier det ansvaret eftersom väldigt många medier av naturliga skäl ger information till medborgarna om planerade byggen och då bland annat asylboenden.

Är det Sverigedemokraternas roll att lägga ut sådana här dokument, är det sådant ni ska syssla med?

– Det beror vilka frågor man pratar om. Självklart ska vi kunna använda oss av den information och kunskap som vi har och förmedla ut den till medborgarna. Nu är det här en annan typ av ärende och jag kan väl säga att vi här i Gävle hade nog inte använt oss av den här metoden, det hade man kunnat göra i en annan form i stället.

Så det är en demokratifråga snarare än att uppvigla enligt dig?

– Ja, absolut. Man tar i grovt om man påstår att det skulle vara uppvigling om man lägger ut sådan här information. Vi hade överhuvudtaget aldrig behövt göra detta om kommunen hade gjort det de alltid gjort och ska göra, att informera allmänheten om planerade byggnationer där grannarna ska kunna påverka sin omgivning.

Om något liknande skett i Gävle, hade du gjort likadant som dina partikollegor i Lund då?

– Nej, jag tycker inte att det är lämpligt i det här läget.

Varför inte då?

– Det kan vara känsligt rent allmänt att lägga ut den informationen från ett politiskt parti, det är bättre att ligga på medier och kommunen och ställer frågor där. Varför offentliggör ni inte den här informationen? Varför informerar ni inte grannarna om det här? Jag tycker kanske inte att vi ska göra det, även om saken i sig inte är fel så skulle kanske inte vi välja att gå den vägen.

Men du såg ju ingen koppling mellan bränderna och att dina partikollegor väljer att lägga ut informationen, varför skulle du inte göra det själv?

– Nej, jag ser absolut ingen koppling så. Det är grovt att komma med en sådan anklagelse. Men däremot tycker jag att man ska påverka kommuner och politiker i kommunen och ifrågasätta varför använder ni er av den här formen av hemlighetsmakeri. Där ska man lägga tyngdpunkten.

Är Sverigedemokraterna enligt dig felaktigt utpekade?

– Ja, jag förstår inte varför fokus hamnar på oss för att vi lägger ut en lista i Lund i en lokalförening. Det är en lokalförening som gjort det här och inte partiet i stort.

Tar du avstånd från det som dina partikollegor i Lund gjort?

– Ta avstånd är väl kraftigt. Anledningen till att de la ut detta var, som Sydsvenskan skriver, det var hemlighetsmakeri bakom byggnadslovet. Där var det inte fel i sig, däremot hade jag gjort på ett annat sätt.

Men tar du avstånd från det dina partikollegor i Lund gjort?

– Nej, alltså jag tycker de skulle valt en annan väg. Men att ta avstånd, nej. Jag kan inte säga det på stående fot såhär att Hela Hälsingland gör fel när de lägger ut adresser till asylboenden eller att lokalavdelningen i Lund gör fel, det kan jag inte göra.

Jag tolkar det som att du inte tar avstånd från detta?

– Du kan tolka det så.

Stämmer den tolkningen?

– Jag tycker inte att medierna gjort fel när medierna valt att lägga ut informationen.

Det är en rak fråga, tar du avstånd? Ja eller nej?

– Nej.

Din partiledare Jimmie Åkesson valde att inte ställa upp på en intervju i Studio Ett i P1 i går, är det här en känslig fråga för partiet?

– Jag vet inte orsaken till varför han sa nej, det är en kommunikation som SR haft med Sverigedemokraternas pressavdelning. Om diskussionen skulle domineras om bränder, så kan jag förstå att intresset inte ska ligga på partiledarnivå att diskutera att en lokalavdelning lagt ut en lista eller inte.

Varför inte då?

– Vad en lokalavdelning gör är ju inte något som hela partiet kan ta ansvar för, oavsett om det är rätt eller fel. 

Men det har ju väckt starka reaktioner?

– Ja, men varför har det inte väckts starka reaktioner när medier lagt ut det? Ofta när Sverigedemokraterna gör något så blir det livat och så. Det var väldigt hemskt när vi pratade om tiggeriförbud, nu har Moderaterna tagit Sverigedemokraternas politik när det gäller det. Då är det helt plötsligt acceptabelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista