Per Bill, landshövding i Gävleborg. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio
Per Bill, landshövding i Gävleborg. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio

Landshövdingen öppnar för asylboenden i flyghangarer

1:17 min

Att hitta boendeplatser för asylsökanden kommer att blir en utmaning för Gävleborg. Nu öppnar landshövding Per Bill upp för att använda flyghangarer för tillfälliga boenden.

Ungefär 4500 asylsökande finns just nu inskrivna i Gävleborg, och fler kommer det att bli. Men att hitta boendeplatser för människor på flykt blir en utmaning för länet. Nu öppnar landshövding Per Bill upp för att använda flyghangarer till boenden för asylsökanden.

– Går det att göra tältläger i övergivna flyghangarer i Skåne kanske det går att göra det även i Söderhamn där det finns stora flyghangarer, säger han till P4 Gävleborg.

Just nu finns prognoser från Migrationsverket som pekar på att 170 000 människor väntas komma till Sverige för att söka asyl i år.

Läget för Gävleborg är just nu under kontroll. I en inventering som gjordes nyligen skramlade länets kommuner fram drygt 2000 boendeplatser.

– Sen får vi se hur många av de platserna som klarar de brandkrav och så vidare som man har, säger Per Bill.

Och nu kan alltså även flyghangarer bli aktuella för boenden för asylsökanden i framtiden.

– Ja, det skulle det kunna bli. Jag var ju i den flyghangaren i Söderhamn och såg hur man kunde göra om den till en stor eventarena för 650 personer. Klart att jag tänkte tanken att om vi får 20 000 fler flyktingar i länet om ett halvår måste det naturligtvis vara bättre att de bor i tält inne i en hangar än att de bor i tält i en skogsdunge utanför Gävle, säger Per Bill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista