Wahlman och Huras
1 av 2
Wahlman tror att Huras får gå. Foto: SR och TT
Foto: TT
2 av 2
Foto: TT
Brynäs-Modo 7-4

Brynäs vann över Modo

Thomas ”Bulan” Berglund: ”Känslan var att vi skulle vända”
1:57 min

Modo var på väg att bryta den negativa trenden. Men 4-1-ledning borta mot Brynäs blev till slut förlust med 4-7.

Radiosportens Magnus Wahlman tar ut matchens lirare i lagen.
Brynäs: Nick Johnson
Modo: Maxim Lapierre

Förlusten var Modos sjunde raka och det var tredje gången man släppte in sju mål den här säsongen i en enskild match. Modo har inte vunnit på bortaplan sedan 10 februari.

– Det är lätt att söka syndabocken i tränarstaben. Larry Huras kom hit från Nordamerika, och tittar man historiskt är det ytterst sällan det fungerat med transatlanter i svenska bås. Wayne Fleming hade ett par framgångsrika säsonger, men de är ganska lätträknade, säger Wahlman som tycker att tränarna bär ett stort ansvar för Modos tunga start på säsongen.

– Laget spretar, man har ingen röd tråd på isen, det är rörigt i egen zon när man kommer i press och man har svagt offensivt spel. I den här matchen mot Brynäs släpper man in sex mål på 14 minuter, det går inte, när man faller som ett korthus, säger Wahlman.

Modos veteran Per-Åge Skröder svarade till Radiosporten på tränaren Larry Huras kritik på presskonferensen efter matchen, där kanadensaren ansåg att de äldre i laget borde göra mer.

– Det är vi som ska leda laget. Vi har inte gjort vårt jobb. De fick energi efter sitt 2-4-mål. De växer och vi klarar inte av att stänga matchen. Vi måste sätta laget bättre, både i försvarsspelet och anfallsspelet. Vi måste spela ihop oss och få ett bra grundspel. Vi måste lita på varandra. Vi blir osäkra och vi måste hitta en trygghet, säger Skröder till Radiosporten.

Modos rookie Kristian Jakobsson, 19 år, gjorde 1-0 följt av ett elegant 2-0-mål av rutinerade Maxim Lapierre minuten efter. Framspelare: Nyförvärvet och SHL-debutanten Patrick Dwyer, som just då såg ut att ha blivit en rejäl vitamininjektion för Övikslaget.

Men efter 4-1 till Modo var det Brynäs för hela slanten. Daniel Mannberg gjorde 2-4 och halvvägs in i matchen satte knackade Nick Johnson med perfektion in 3-4, hans andra powerplaymål i matchen och det sjunde i numerärt överläge av de åtta mål han har noterats för i höst.

Ett splittrat och ängsligt Modo bjöd nu på både ytor och indianare.

Brynäs tog tacksamt emot, kvitterade strax före andra pausen och skickade - aningen förödmjukande för Modo - in tre mål till i tredje perioden. Ett i tom kasse i slutet och en bra bit innan dess två mål till förbi Adam Reideborn som inte fick så värst mycket hjälp i andra halvan av matchen.

7-4-segern innebar att Brynäs bröt sin fyra matcher långa förlustsvit.

– Det såg tufft ut ett tag men sen kom vi igen och känslan var att vi skulle vända och vinna matchen, säger tränaren Tomas Berglund till Radiosporten.


MATCHFAKTA

Brynäs - Modo 7-4 (0-2,4-2,3-0)

Första: 0-1 (2.24) Kristian Jakobsson, 0-2 (3.20) Maxim Lapierre
Andra: 0-3 4/5 (21.45) Emil Pettersson, 1-3 5/4 (22.09) Nick Johnson, 1-4 5/4 (25.53) Maxim Lapierre, 2-4 (26.56) Daniel Mannberg, 3-4 5/4 (29.35) Nick Johnson, 4-4 (38.41) Mathias Porseland
Tredje: 5-4 (45.55) Sondre Olden, 6-4 (48.37) Oskar Lindblom, 7-4 5/6 ENG (58.52) Anton Rödin

Skott: 46-38 (8-15,22-12,16-11)
Utv, BIF: 5x2 Modo: 10x2
Domare: C. Karlsson,Winge
Publik: 6 512

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".