Fönsterputs är en Hushållsnära tjänst. Foto (arkivbild):Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Fönsterputs är en Hushållsnära tjänst. Foto (arkivbild):Fredrik Sandberg/TT
Centerpartisterna Eiran Cooper och Ayser Bayraktar gillar RUT. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Centerpartisterna Eiran Cooper och Ayser Bayraktar gillar RUT. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

RUT räddar nyanländas arbetsmarknad

1:41 min

Skattefinansierade RUT-avdrag för trädgårdsarbete, flytt- och IT-tjänster ska skapa jobb som räddar nyanländas arbetsmarknad. Det har regerings- och allianspartierna nu lyckats enats om i sin blocköverskridande migrationsuppgörelse.

En halv miljard kronor beräknas de nya RUT-tjänsterna kosta statskassan, men poängen är att fler hushållsnära tjänster kan också ge fler nyanlända chans till jobb säger Ayser Bayraktar, centerpartistisk kommunfullmäktigeledamot i Gävle.

– Det ger nyanlända en chans att komma ut i samhället! De får en chans att träffa andra människor och snabbt komma ut i arbetslivet. Att kunna börja jobba med en gång - det är ju det allra viktigaste, säger hon.

"Vi uppfann RUT" påstår Centerpartiet och när flera slags hushållsnära tjänster nu blir skattesubventionerade, är det förstås en fjäder i hatten för partiet.

Samtidigt minskas de maximala avdragsmöjligheterna för RUT från och med nästa år och frågan är om den här till synes obetydliga delen av migrationsuppgörelsen verkligen kommer att ge de jobbchanser som allt fler nyanlända behöver? Centerpartistisen Eiran Cooper i Gävle är lika övertygad som Ayser Bayrakta om det:

– Det här är den lilla reformen med den stora effekten! säger han.

Däremot går det inte att bortse från att Migrationsverket förväntar sig 190 000 nya asylsökande redan i år. Eiran Cooper medger också att det naturligtvis inte är rimligt att föreställa sig att ALLA dessa människor ska kunna finna jobb i branschen "hushållsnära tjänster":

– Nej, det är viktigt att påpeka att det här bara är en del av lösningen. Det finns också flera andra punkter i migrationsuppgörelsen som gynnar integration, säger han.

Regeringen hoppas att 790 000 personer ska göra RUT-avdrag för i genomsnitt 5000 kronor vardera nästa år. Att allt fler vanliga privatpersoner ska köpa den städning, snöskottning, barnpassning och trädgårdsskötsel som de flesta i dag sköter själva. Gunilla Andersson i Gävle är just en sådan "vanlig privatperson" - och positiv till den idén:

– Javisst! Om jag behöver sådana tjänster är det så klart bra att möjligheten finns! Nu har jag precis flyttat till Gävle och det hade varit bra om jag hade kunnat utnyttja det då, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista