Bil nästan täckt av vatten
För mycket regn kan leda till översvämningar. Nu förbereder sig Länsstyrelsen Gävleborg inför klimatändringen. Foto: Kicki Nilsson/TT

Ökad nederbörd skapar klimatkris – Länsstyrelsen oroad

Länstyrelsen: "Vi har mycket kvar att göra"
0:39 min

Enligt en ny rapport från SMHI så kan Gävleborg få en drastiskt ökad nederbörd under seklet. Länsstyrelsen Gävleborg måste därmed nu påbörja sitt arbete med hantering av klimatkriser.

En ökad medeltemperatur på fem celsiusgrader, mer regn och höjda vattenmassor i vattendragen. Så ser Gävleborgs klimatframtid ut om inget politiskt beslut tas angående utsläppen som påverkar miljön. 

Gun Persson, hydrolog på SMHI, har arbetat med klimatrapporten och menar att man främst under vintrarna kommer märka av skillnaderna.

– Då det blir varmare med 5 grader och dessutom ökad nederbörd så kommer vi att märka av en vinter med mycket regn istället för snö, säger hon. 

På Länsstyrelsen i Gävleborg så oroar man sig nu inför rapportens framtidsanalys. Att det blir ökade vattennivåer och nederbörd är inte bra, för det är man redan dålig på att hantera i dagsläget.

– Det som är mest akut för oss är att hantera skyfall för det är något som vi redan i dag har problem med. Nu återstår arbetet med att se till att säkra den bebyggelsen vi har, säger Christoffer Carstens, handläggare på enheten för samhällsutveckling och samhällsskydd vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Är du orolig inför framtid och utmaningarna med klimatet?

– Du ska vara väldigt okunnig eller ha skygglappar om du inte känner oro inför klimatförändringarna. Vi har också väldigt mycket kvar att göra gällande både utsläppsminskningen och att anpassa samhället. Men jag har goda förhoppningar om att vi klara det, säger Christoffer Carstens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".