Inget åtal mot polis som körde ihjäl cyklist

1:09 min

Den polis som i somras körde ihjäl en 68-årig cyklist i Sandviken kommer inte att åtalas.

Efter en omfattande utredning med bland annat förhör av vittnen, teknisk undersökning och obduktion väljer nu Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, att inte väcka åtal mot den polis som i somras körde ihjäl en 68-årig cyklist i Sandviken.

– På den här platsen har polisen kört på en huvudled där korsande trafik har väjningsplikt. Det finns inga som helst trafikmarkeringar, ingen cykelöverfart, cykelbana eller övergångsställe. Det har inte heller kommit fram att polisen skulle ha kört speciellt fort, säger Lena Kastlund.

Olyckan skedde när en polispatrull var på väg att genskjuta tjuvar. Lena Kastlund menar att polisbilen möjligtvis kan ha överskridit hastighetsbegränsningen något.

– Men i och med att det var en brådskande yrkesutövning har polisen rätt att köra fortare, naturligtvis under vaksamhet, säger hon.

Så du bedömer det här som en olyckshändelse?

– Ja, det gör jag. Man ska inte leta fel i en sådan här situation naturligtvis, även om det blir så i en brottsutredning. Men det är i sådana fall cyklisten som har brutit mot trafikreglerna, säger Lena Kastlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista