M och S
En blocköverskridande överenskommelse i Riksdagen ska nu göra det enklare för nyanlända svenskar att arbeta med RUT-tjänster. Men Socialdemokraterna verkar inte helt nöjda. Foto: Sveriges Radio P4

"Vi skapar inte klasskillnader"

Leif Jacobsson (S): Det känns helt okej
1:16 min

Regeringspartierna och alliansen har enats om den så kallade migrationsöverenskommelsen. Där ska fler hushållsnära RUT-tjänster snabbt sätta nyanlända flyktingar i arbete. 

Men Socialdemokraterna verkar inte vara nöjda med att RUT finns med i överenskommelsen. Leif Jacobsson är socialdemokratisk riksdagsledamot samt vice ordförande i skatteutskottet och menar på att man inte är nöjd, men inte heller helt missnöjd med beslutet. 

– Metoden med RUT är att det ska underlätta etablering på arbetsmarknaden. Det här är ingen Socialdemokratisk åsikt som vi har drivit, utan det är en överenskommelse och då får man ge och ta, säger han. 

Om Socialdemokraterna nu skapar klasskillnader i och med överenskommelsen vill Leif Jacobsson inte medge. 

– Vi har kommit överens med fem andra partier om en grundläggande politik. Hushållsnäratjänster passar nyanlända och det handlar om att vi ska ha en högproduktiv arbetsmarknad.

Är Socialdemokraterna missnöjda att RUT kom med i överenskommelsen?

– Vi ser inget större problem, men alla kan inte vara 100 procent nöjda heller. Det känns helt okej, säger Leif Jacobsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".