Över 1 miljard använder nu Facebook. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Över 1 miljard använder nu Facebook. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

Facebook växer och spränger miljardvallen

1:54 min

Facebook har blivit en självklar del i vår vardag. Det syns inte bara i våra flöden, utan också i företagets kvartalsrapport som kom sent igår kväll. Enligt Facebook själva använder nu över 1 miljard människor plattformen.

Vad gör du på Facebook? Ring in och berätta 026- 66 65 65 eller kommentera just på vår Facebook!

Facebook överträffade allas förväntningar när företagets rapport för årets tredje kvartal presenterades i går. I rapporten hävdar nämligen Facebook att 1 miljard människor nu använder plattformen. 

Emanuel Karlsten, journalist och digital rådgivare, menar att nätjätten har gjort svenskarna tryggare på sociala medier. 

– När de lanserade stort i Sverige 2006-2007 var vi ganska otrygga i vårt nätanvändande. Vi hade olika forum och använda konstiga namn. Men med Facebook började vi visa bild på oss själva och koppla ihop det analoga jaget med det digitala. Det var de unika med, säger Emanuel Karlsten. 

Under det tredje kvartalet drog Facebook in motsvarande 38,5 miljarder kronor och de mesta kommer från annonser.

–  Jag tror att annonser är framtiden och Facebook erbjuder det bästa annonsverktyget som finns just nu. De kan få en massa data om egentligen alla världens medborgare. Man kan rikta in det ner på minsta detalj och hitta alla 13-åringar från Karlstad som gillar Justin Bieber, säger Karlsten. 

På P4 Gävleborgs Facebook ställde vi frågan vad ni lyssnare gör på Facebook. Vela-Lena Norrå Erbin har svarat och skriver så här:

"Jag använder Facebook till kontakt med nära och kära. T.ex håller jag kontakten med min bror som är på Filippinerna större delen av vinterhalvåret. Men så blir det ju lite sång och roliga djur också!". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista