Smutsig säng utan madrass. Foto: Katarina Gunnarsson/Sveriges Radio.
Smutsig säng utan madrass. Foto: Katarina Gunnarsson/Sveriges Radio.

Stenebergsskolans idrottshall blir boende för flyktingar

Wolther Plack: Gävle får ta sin del av ansvaret
1:39 min

Gävle kommun kommer att använda Stenebergsskolans idrottshall på Brynäs som tillfälligt boende åt flyktingar. Hallen kommer att vara klar i slutet av nästa vecka.


- Vi måste bidra med vad vi kan för att hjälpa alla flyktingar. Hallen blir en godtagbar tillfällig lösning, säger Wolther Planck, kommunens samordnare för flyktingfrågan.

Varför blev det just den här idrottshallen?

- Vi har gått igenom alla tänkbara ställen i Gävle kommun. Vi har tittat efter vilka ställen som har duschar, toaletter och om brandskyddet är godkänt för övernattning. Och efter den sållningen har det blivit betydligt färre ställen kvar.

Hur kommer det att se ut i idrottshallen?

- Det kommer att stå uppställda enkla sängar. Från Migrationsverket får flyktingarna ett slags startkit med kudde, täcke, lakan och hygienartiklar. Det vi kan ge dem är tak över huvudet, värme, möjlighet att duscha, kunna tvätta kläder och mat.

Det har ju brunnit en del flyktingboenden. Hur har man tänkt kring säkerheten?

- Det finns ju i dag väktare som åker runt och nu får givetvis titta lite extra, och när väl människorna kommer finns det två väktare under hela tiden som man har det här boendet.

Hur ser du på den här utmaningen som det är för Gävle kommun att ta hand om de här människorna?

- Vi får göra så gott vi kan. Man får gilla läget. Så här ser det ut i Sverige just nu och Gävle får ta sin del av ansvaret också, säger Wolter Planck, kommunens samordnare för flyktingfrågan.

Kommunen räknar med att den här tillfälliga lösningen med Stenebergsskolans gymnastiksal kommer att behövas under en månads tid.

I ett pressmeddelande skriver Gävle kommun att.. 

"Utöver Stenebergsskolans idrottshall finns flera andra tänkbara tillfälliga boenden kartlagda och kan bli aktuella framöver. Med anledning av den hotbild som finns runt lokaler med boende eller påtänkta lokaler kommer kommunen inte att lämna ut någon lista på vilka lokaler som kan bli aktuella."


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".