Ann-Sofie Gustafsson, enhetschef Hälsinglands utbildningsförbund. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Ann-Sofie Gustafsson, enhetschef Hälsinglands utbildningsförbund. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Sökes: Fler distanskurser i Gävleborg

1:17 min

Nu måste den låga utbildningsnivån i Gävleborg lösas. Trots hög arbetslöshet har arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens när de behöver anställa. 

På onsdag reser en delegation från länet till Riksdagen i Stockholm för att träffa ministrar och Utbildningsutskottet. Ann-Sofie Gustafsson från Hälsinglands utbildningsförbund vill att kommunernas lärcentra får fler utbildningsplatser på högskolenivå.

– Från Riksdagens sida kan det vara att man inte känner till vilka möjligheter det finns att nyttja de kommunala lärcentra. Med vår förstudie från Gävleborgs län tänker vi visa vilka möjligheter det finns.

En förstudie från länet visar att de flesta som läser på lärcentra kommer från studieovana hem. Att fler vågar prova studera på högskolenivå om de kan bo hemma och de flesta blir också kvar på orten och får jobb efteråt.

Men de senaste 7-8 åren har antalet utbildningsplatser blivit färre. De stora universiteten har fått mer resurser medan regionala högskolor fått mindre pengar. Det i sin tur har inneburit att många distanskurser tagits bort vid kommunernas lärcentra.

– Antalet personer som läste högskoleutbildning i en kommun på distans sjönk direkt eftersom möjligheterna blev sämre. Det fanns färre kurser, färre program, säger Ann-Sofie Gustafsson. 

Vad betyder det på sikt?

– Vill man läsa en högre utbildning måste man flytta och mindre kommuner blir avfolkade. De som inte kan flytta för att läsa får bo kvar och ha en låg utbildningsnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista