Kvinna vid bro. Foto: Claudio Bresciani / TT
1 av 2
Arkivbild, foto: Claudio Bresciani / TT
Alfred Skogberg, generalsekreterare Sucicide Zero. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Alfred Skogberg, generalsekreterare Sucicide Zero. Foto: Sveriges Radio

"Något måste göras nu"

0:46 min

Förra året begick över 1500 människor i Sverige självmord. Det motsvarar hela befolkningen i Järvsö. Nu vill organisationen Suicide Zero se en nollvision i Gävleborg.

Fyra personer tar sitt liv i Sverige varje dag och nu vill den ideella organisationen Suicide Zero se att en nollvision antas i alla Sveriges län. Alfred Skogberg är generalsekreterare för organisationen och menar att vi har en lång väg att gå i arbete mot en nollvision.

– Vi har kommit en bit på vägen. För några år sedan pratade man inte alls kring självmord, nu lyfts det upp på olika vis i debatter och diskussioner. Men vi har fortfarande inte kommit långt i arbetet. Självmord minskar inte snabbt, något måste göras nu.

Alfred Skogberg berättar att Riksdagen har antagit en nollvision, men att många inte vet om det. Det är inte heller konstigt, menar han samtidigt. 

– Riksdagen antog en nollvision 2008, men man tillsatte inga medel eller projektledare. Det är bra att man har en nollvision, men det blir problematiskt när inget görs och det krävs mycket mer för att rädda någons liv, säger han och fortsätter: 

– Det finns inget som hindrar länen från att ta lokala nollvisioner, självmord är en angelägenhet i hela landet.

Att "lyckas" ta sitt liv är enligt Alfred Skogberg ett märkligt sätt uttrycka sig gällande självmord. Det finns vissa ordval som man bör undvika, menar han.

– Man väljer exempelvis inte att ta sitt liv. Du kan välja vilket hus du ska köpa eller var du ska på semester. Man du väljer inte att bli deprimerad och självmord kan vara en konsekvens av depressionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista