Niklas Strömstedt. Foto: Claudio Bresciani/TT
Niklas Strömstedt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Därför spelar SR Niklas Strömstedts omdiskuterade låt

1:14 min

Sveriges Radio har beslutat att spela Niklas Strömstedts låt "Lyckolandet", som framfördes i Så mycket bättre i TV4 i lördags. Låten har skapat rabalder och diskussioner har väckts kring Sveriges Radios opartiskhet. 

Under lördagen hände något som fick många tv-tittare att sätta grillchipsen i halsen.

Niklas Strömstedt gjorde sin tolkning av Ace of Base-låten "Happy Nation" och framförde då en hel del kritik.

Niklas Strömstedt sjöng bland annat:

"SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, järnrörsligan - nej, nej tack." 

Flera tittare hotar med att anmäla TV4 och Så mycket bättre, det rapporterar flera medier.

Nu har även Sveriges Radio centralt beslutat att man kommer att spela låten i public service-radio.

Jonas Westman, redaktionschef för musikläggning på Sveriges Radio, menar att Sveriges Radio gör som vanligt. Nämligen att man spelar alla låtar från Så mycket bättre.

– Vi motiverar att vi gör precis som vanligt med Så mycket bättre-låtarna. varje måndag efter att programmet gått så har vi sett till att alla sex låtarna spelas ett par gånger per lokal kanal för vi vet att det finns ett jättestort allmänintresse av de här låtarna.

Ni håller alltså fast vid den rutinen oavsett vad låtarna innehåller?

– Nu blir du väldigt hypotetisk, om vi tar det här aktuella fallet så har vi egentligen inte sett någon anledning att inte spela den. Den uttrycker viss kritik mot ett politiskt parti och en massa organisationer och det är den konstnärliga friheten som en artist har och vi står för en ganska vidsträckt yttrandefrihet på Sveriges Radio.

Det finns ju ett liknande fall. När låten "Svarta duvor och vissna liljor" med Kartellen och Timbuktu kom så var SR-medarbetaren tvungna att kommentera och motivera låten, vad är skillnaden nu?

– Den här är mer generellt hållen. Niklas uttrycker att "Nej tack" till det här politiska partiet och ett antal organisationer. Den låten, man nämnde en politiker vid namn, det fanns ett hot med i låten, Sebbe Staxx var dömd tidigare för att ha hotat den här politikern. Och vi var på väg in i ett valår då vi ska ta större hänsyn till sådana här saker, det gjorde att vi sa att vi kan spela låten men vi bör kommentera när vi gör det. Det har vi inte ansett är nödvändigt i det här fallet.

Roger Hedlund, Sverigedemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg, håller med Jonas Westman i att det finns en tydlig skillnad mellan låtarna och menar att politiker inte ska kritisera politiskt innehåll i låtar.

– Jag tycker att Sveriges Radios ledning påpekade tydligheten i skillnaden när man pratar om personangrepp och artisten bakom, det var inte ett politiskt budskap utan det kändes som en helt annan karaktär på de uttrycken.

Men blir det då inte godtyckligt när ni ena gången kritiserar och andra gången säger att man inte ska kritisera politiskt innehåll?

– Ja, det var mer indirekt så att det upplevdes som ett hot gentemot partiledaren och då tycker jag ändå att vi gått över gränsen lite grann och då känns det ganska tydligt.

Huruvida låten är bra eller inte, det kan Roger Hedlund (SD) inte riktigt bedöma.

– Det lilla jag hört, jag vet inte. Jag kan inte bedöma under den korta tid jag lyssnat på låten, den funkar säkert.

Är det en bra låt tycker du, svänger den?

– Jag hörde den lite snabbt. Den är väl i stil med vad han brukar köra, så den funkar säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista