Gynekologstol. Foto: Kerstin Svensson.
Foto: Kerstin Svensson.

Fler söker vård för könsstympning

0:35 min

På ungdomsmottagningen i Gävle jobbar Anna-Carin Nilsson som barnmorska. Hon arbetar med tjejer som söker vård för könsstympning, och antalet har ökat drastiskt i år.

Troligtvis kan ökningen ha att göra med det ökade antalet människor på flykt som kommer till Gävle. Trots ökningen finns det ett stort mörkertal med tjejer som inte söker vård för sina problem med könsstympning. 

– Av alla som kommer hit för att få hjälp på något sätt med det här så är det cirka 10 procent som går vidare och faktiskt gör något åt det. Samtidigt är det bara några få av alla berörda som kommer hit, säger Anna-Carin Nilsson. 

En könsstympning kan gå till på olika vis, men ett sätt att könsstympa en kvinna är att skära bort delar av underlivet och dessutom sy ihop könet. Det här kan ställa till problem när man behöver kissa eller har mens. 

– Många kommer till oss för att prata om magont eller frågor om kroppen. Många har dessa problem just för att de är könsstympade och oftast vet de inte om att de är omskurna, säger Anna-Carin Nilsson och fortsätter:

– Det är en lång process med att informera dem om hur det egentligen ska se ut och det kan lätt bli så att man trampar folk på tårna. Det är ju deras kultur och tradtioner vi pratar om.

Nu vill man, genom att informera och sprida kunskap  på skolor, få fler tjejer att bli medvetna om könsstympning. 

– Kunskapen är nyckeln till mycket, och vi kan visa hur ett underliv ser ut innan en könsstympning. Det gäller att ge tjejerna kunskap så att de kan fatta ett beslut, säger Anna-Carin Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista