Norrsundets skola hotas av nedläggning.
Beslutet om Norrsundets skola ska läggas ned kommer att tas av utbildningsnämnden i december. Foto: Christian Ploog/Sveriges Radio

"Allting ska försvinna i Norrsundet"

1:43 min

I Norrsundet reagerar en del i dag med bestörtning på Gävle kommuns utbildningsnämnds förslag att lägga ned Norrsundets skola från och med nästa läsår.

– Nej, jag tycker att det är dumt och allting ska försvinna i Norrsundet. Det är ju synd om barnen som ska åka, säger Gunbritt Allfors Malmström, som bott i Norrsundet i 58 år.

Yehya Shehab från Libanon har bott i Norrsundet i tre månader. Han säger att om skolan läggs ner är det dåliga nyheter.

– Skolan ger Norrsundet liv. Nu riskerar tätorten att dö ut om skolan försvinner, säger han.

Anledningen till förslaget att lägga ner skolan är att det inte går att säkerställa en god kvalitet och likvärdighet i utbildningen längre.

Enligt ordförande i utbildningsnämnden, socialdemokraten Martin Vadelius, är orsaken att eleverna helt enkelt blivit för få.

Om skolan i Norrsundet läggs ner kommer eleverna att få plats på Bergby centralskola. Ros-Mari Andersson, som själv bor i Bergby, tror att det kan påverka Norrsundet negativt.

– Ja, jag tror det är många som kommer ifrågasätta: "Ska jag bo kvar eller inte?"

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista