Aase Berg framför sitt hus.
1 av 2
"Dåligt samvete och skam ska enbart bort. När något känns pinsamt, då är det intressant för då bränns det", menar Aase Berg. Foto: CAssandra Alm/Sveriges Radio
Aase Berg med sina hundar.
2 av 2
Aase Berg bor i Övernjöte med sin damilj, bland annat hundarna Ia och Öbritt. Foto: Cassandra Alm/Sveriges Radio

"Vrede och intelligens är en oslagbar kombination"

"Skammen är bara ett vapen för att dra ner en".
2:56 min

Aase Berg är poeten som gjort ordet hagga till ett verb. Den här morgonen träffade Cassandra Alm henne i Övernjöte utanför Njutånger och pratade om att krossa patriarkatet från insidan. 

"Detta är ett hot". Så inleds Aase Bergs senast diktsamling Hackers. Det är en bok om att nästla sig in och förstöra från insidan, att "hacka" sönder patriarkatet och systemen likt en datahacker förstör servrar. 

För åtta år sedan tröttnade Aase Berg på försäljare och att ständigt matas av kommersiella budskap. Hon bytte Stockholm mot den lilla byn Övernjöte i Njutånger kommun, där hon nu bor. 

Den här morgonen träffade Cassandra Aase Berg i hennes arbetsrum och diskuterade feminism, patriarkatet och varför en ska vara en hagga.

– Det gäller att tillåta sig själv att bli en bitch. Det är enda sättet att baxa åt sig utrymme, moroten funkar inte, säger Aase Berg och fortsätter.

– Skammen är bara ett vapen för att dra ner en. Den ska man inte ägna sig åt, den är bara att radera. Inget är pinsamt eller jobbigt, jag har rätt till min plats i världen och den tar jag.

Hör hela intervjun nedan!

Detta inslag är en del i morgonprogrammets inslag "Cassandra träffar andra" där just programledar-Cassandra åker hem till och pratar med personer hon, och förhoppningsvis ni, tycker är särskilt intressanta i vårt län. Lyssna på fler intervjuer nedan. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".