Poliser i bil. Foto: TT
Foto: TT

"Polisledningen har tappat kontrollen"

0:29 min

När polisen drar ner på fordonsparken med över 60 polisbilar får samtidigt fyra polischefer nya bilar för privat bruk. Efter P4:s avslöjande i morse kommer nu ännu mer kritik från facket. 

Efter morgonens avslöjade om att fyra polischefer i området "Region Mitt" får nya bilar har ilska, irritation och besvikelse väckts bland poliser i Gävleborg, Uppland och Västmanland.

Fyra stadsjeepar med en totalkostnad på över 1,3 miljoner kronor har köpts in samtidigt som hela fordonsparken ska skäras ned. Ralf Andersson, vice ordförande i Polisförbundet Mitt, har suttit med i förhandlingarna kring nedskärningarna i fordonsparken.

– Det finns ett extremt missnöje inom verksamheten. Det är har blivit som grädde på moset på allt annat som sker just nu med en organisationsförändring som inte alls fungerar för tillfället, säger Ralf Andersson till P4 Gävleborg. 

Rikspolischefen Dan Eliasson har tidigare uttryckt att polisorganisationen måste spara in pengar. För att kunna göra det har man bland annat föreslagit att avveckla 64 polisbilar, varav 13 stycken i Gävleborg.

– Det är ju en spektakulär dålig tajming när vi befinner oss i ett sparkkrav. Vi ser ett större behov av polisbilar än de som finns i dag. Om 64 bilar försvinner så blir det stora konsekvenser för verksamheten, säger Ralf Andersson. 

Att Polisledningen ska ha tappat kontroll över myndigheten tvekar inte Ralf Andersson en sekund på. 

– Vi har orimliga sparkrav, vi plockar bort polishundar, vi gör inte längre tunga kontroller med trafikpoliser, det är ett extremt missnöje på gräsrotsnivå bland poliserna. Det här är ingen uppfattning jag har, det ser ut så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista