Hudiksvalls kommun håller krismöten

1:13 min

Hudiksvalls kommun höll under förmiddagen krismöten för att åtgärda det omfattande serverfel som gjort att det inte går att nå kommunen via telefon, e-post och webb.

– Vi drog igång vår krisledningsorganisation i dag på morgonen när vi såg att det här fick den omfattningen. Det är ett sätt för oss att samla många personer från olika verksamheter, tänka tillsammans och få en överblick, säger Annacarin Andersson, kommunikationschef på Hudiksvalls kommun.

Serverproblemen började i går eftermiddag och har förutom Hudiksvalls kommun även drabbat Ljusdals- och Nordanstigs kommun.

I det påverkade stadsnätet ingår även samhällstjänster. Problemen kan innebära risker för patienter inom omsorgen om till exempel systemen där deras journaler finns havererar. Eller att löneutbetalningen till kommunens anställda påverkas.

– Precis just nu är det ingen utbildningsdag. Men alla sådana kontakter tittar vi på nu. Vi ska samla den bilden under dagen, säger Annacarin Andersson till P4 Gävleborg.

Enligt henne är Hudiksvalls kommuns beredskap bra. Men hon säger också att de funderar mer och mer på riskerna när system som är kritiska för att samhället havererar.

– Jag tror att samhället över huvud taget är ganska sårbart eftersom vi förlitar oss väldigt mycket på att systemet ska fungera, säger Annacarin Andersson.