Håkan Svensson och Linnea Johansson har granskat branden i Hamre. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
Håkan Svensson och Linnea Johansson har granskat branden i Hamre. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

P4 Gävleborg granskar skummet i Hamre

0:34 min

På måndag inleder P4 Gävleborg en granskning om händelserna efter en villabrand i byn Hamre, utanför Hudiksvall. Branden skapade stor oro och mycket bekymmer i byn när det visade sig att skummet som användes vid släckningsarbetet förorenade vattnet.

Det var för ett år sedan som en väldig brand härjade i byn Hamre, utanför Hudiksvall. En villa totalförstördes i branden och grannhuset hotades av samma öde. Men de stora problemen visade sig komma efter branden.

Släckningsskummet som räddningstjänsten använde innehöll nämligen ämnen som förorenade dricksvattnet i bybornas egna brunnar. Än i dag vågar många bybor inte dricka vattnet, eftersom de är så oroliga.

– Vi har tittat närmare på det skum som användes vid släckningsarbetet, på räddningstjänsten och försäkringsbolagens agerande och på den svåra frågan om vem som egentligen bär ansvar för det som hände, säger Håkan Svensson, som tillsammans med Linnea Johansson har jobbat med granskningen av branden i Hamre.

– Under de kommande veckorna kommer vi att kunna visa på att flera misstag, bristande kunskap och otydliga lagar har påverkat hela byn, säger Linnea Johansson.

Du kan redan nu diskutera #skummetihamre i sociala medier. Har du tips maila då linnea.johansson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista