Vårdpersonal behandlar en patient på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Högskolan flaggar för utbildning på arabiska

Nadir Ahmadi: Vi specialdesignar utbildningen
0:31 min

Högskolan i Gävle har funderat på ett sätt att ta till vara på situationen med fler nyanlända till Gävleborg. En utbildning på arabiska ska få fler människor att integreras i samhället.

En sjuksköterskeutbildning på arabiska presenterades av Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle, under ett möte i riksdagen för Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Förslaget gillades av ministern och nu kan alltså utbildningen bli verklighet.

Nader Ahmadi är akademichef på Högskolan i Gävle på akademin Hälsa och Arbetsliv. Han menar att utbildningen fortfarande är i idéstadiet och kan enbart genomföras om ett uppdrag ges till högskolan. 

– Vi diskuterade högskolans framtid och utmaningar och kom då på att en specialdesignad utbildning för en speciell målgrupp inte skulle vara så dumt, säger han. 

Utbildningen kommer fungera som ett integrationsprojekt med ett kursspråk på arabiska som under utbildningens gång sedan kommer övergå till svenska. Högskolan i Gävle menar att man har ett ansvar för Gävleborgs län och tar det ansvaret genom att internationalisera samhället.

– Vi får in stora grupper av nya människor till länet hela tiden och dessa personer sitter på en stor kompetens. Vi måste se till att den inte går förlorad. Det här ingår i vårt generella uppdrag att bidra till en öppenhet i samhället, säger Nader Ahmadi från Högskolan i Gävle. 

Ett exakt datum för när utbildningen kan komma att startas vet man inte, men förhoppningsvis om minst ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".