Tjafs inom kommunen om sopansvaret

0:27 min

Oeniga och envisa kommunpolitiker i Gävle kan inte komma överens om vem som ska ta reda på soporna i ett gammalt tältläger. Problemet ligger i vem som äger marken där skräpet finns.

I en skogsdunge mellan järnvägen och Norra Kungsgatan, på infarten mot Gävle, har ett tältläger förr funnits. Eu-migranter som tidigare bott där har lämnat platsen och efterlämnade då också tält, soffor, kläder och andra saker som ingen hittills har städat upp. 

Allianspartierna tog saken i egna händer för en vecka sedan när de åkte dit och städade upp allting. Men P4 Gävleborg kunde i dag konstatera att inga sopor hade städats upp, bara samlats ihop. 

– Vi kunde inte städa upp allting då mycket av det som låg där var ruttet. Vi pratade med Gästrike Återvinnare om att hämta skräpet, men tyvärr har det fastnat i vem som äger marken. Gävle kommun har, som aktör, inte tagit sitt ansvar i frågan, säger Helene Åkerlind, kommunalråd i opposition för Folkpartiet i Gävle.

De som ansvarar för bortplockningen av soporna är Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle, men de kan inte ta bort skräpet då marken ligger några meter för nära järnvägen.

– Det är Trafikverket som äger marken och vi som kommun kan inte gå in och städa på deras mark. Att Allianspartierna har städad där, det får de stå för, men vi som kommun kan inte gå in på andras mark och börja röja, säger Daniel Olsson, socialdemokratiskt ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle. 

Vad händer nu då, kommer soporna att försvinna?

– Vi har varit i kontakt med Trafikverket och de har sagt att de ska ta bort skräpet från platsen. Den här situationen kommer lösa sig, säger Daniel Olsson.

När kommer det att hända? 

– Trafikverket har sagt att det kommer ske inom en snar framtid.