Foto: Nicolas Raymond
Foto: Nicolas Raymond

Kärlekskranka anmäler dejtingsajter

"Det kan vara svårt att säga upp avtalet"
1:27 min

Över hundra anmälningar mot dejtingsajter har inkommit till Konsumentverket hittills i år. Gävleborgare har anmält tveksamma erbjudanden på sajterna. 

Otydliga avtal med tveksamma villkor, skumma erbjudanden och svårigheter att säga upp abonnemangstjänster hos dejtingsajterna är de vanligaste orsakerna till att över hundra sajter anmälts i år.

– Vi går igenom de anmälningar som kommer in löpande, det vi sett är att kunder upplever att erbjudanden och villkor är otydliga och så dels att man har svårt att säga upp avtalen, säger Otto Hansson, jurist på Konsumentverket.

Allt fler använder dejtingsajter för att hitta kärleken.

Men det kan vara snårigt, i Sverige finns flera dejtingtjänster som lockar med att du ska kunna hitta din framtida livspartner genom deras tjänst.

Men i takt med att fler söker sig till dejtingsajter seglar anmälningarna in till Konsumentverket från missnöjda kunder.

Inte för att de kanske inte hittar kärleken, utan för att det är svårt att lämna dejtingvärlden på nätet när du väl skrivit upp dig på en tjänst.

– Det som är mest framträdande är villkoren för till exempel olika prova-på-erbjudanden eller abonnemang på de här dejtingsajterna, de är otydliga. Sen verkar det vara så att konsumenterna upplever att det kan vara svårt att säga upp de här avtalen och avsluta till exempel en prenumeration, säger Otto Hansson på Konsumentverket.

Och konsumenterna har rätt att gå ur avtalen hur de vill, avtalen ligger inte i någon gråzon.

– Något som är solklart är att man inte kan ställa krav på att konsumenten ska säga upp ett avtal på ett visst sätt, det står konsumenten fritt att säga upp avtalet på det sätt man vill, avslutar Otto Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".