Gävle kommun kan komma att ta emot fler ensamkommande

0:57 min

I dag medverkade Gävle kommun i ett möte med SKL om hur man skulle kunna hjälpa till att avlasta södra Sverige i mottagandet av ensamkommande barn.

I dag höll Sveriges Kommuner och Landsting och fler myndigheter ett möte i Stockholm tillsammans med Gävle och fyra andra kommuner.

– Det här var ett arbetsmöte där det diskuterades allt ifrån volymer och vilka regelverk som finns till vad som fungerar bra och mindre bra. Det var ganska många frågeställningar som olika medverkande parter nu ska ta med sig hem och fundera över. Sedan ska vi ha en uppföljning, säger Mats Collin, socialchef på Gävle kommun.

Gävle kommun är redan ankomstkommun för ensamkommande barn. Det som är nytt är att det nu ska utredas om kommunen kan ta emot ännu fler. Orsaken är att man vill avlasta Malmö och Trelleborg när det handlar om att ta emot ensamkommande barn, en situation som på flera håll är akut.

Men exakt hur många fler ensamkommande barn det kan komma att handla om kan inte socialchef Mats Collin svara på i dagsläget.

– Nu ska ett antal frågor beredas av olika myndigheter innan vi kan avgöra om vi har kapacitet att öka eller inte, säger Mats Collin.