Pascal i Gävle var orolig för anhöriga i Paris

1:26 min

För många fransmän i Sverige har det varit tunga timmar sedan terrorattackerna i Paris igår kväll. Och ibland en lång väntan på att få kontakt med anhöriga och vänner.

– Jag kände mig väldigt nedstämd, det kändes väldigt jobbigt i och med att det är mitt land det gäller. Just att man kan attackera civila på det här viset och jag har familj och vänner som bor där så man känner sig extra utsatt.

Hur känns det så att sitta såhär i Gävle långt ifrån dina släktingar och vänner när en sådan här sak händer?

– Man känner sig lite maktlös. Jag ska ringa familjen nu idag, vi har bara pratat lite via Messenger, säger Pascal Sauvetre i Gävle.

Inte förrän i morse fick han klarhet i att alla hans vänner och släktingar var i säkerhet. Sociala medier har varit viktiga hjälpmedel för många som sökt klarhet i om något hänt deras anhöriga och vänner, som till exempel Facebooks funktion där man kan markera sig som "i säkerhet" vid katastrofer.

Extremiströrelsen IS har nu tagit på sig skulden och säger i ett uttalande att terrorattackerna var välplanerade. Och Pascal Sauvetre tror att det här kommer att leda till en svårare situation för muslimerna i Frankrike.

– Tyvärr så tror jag att det främjar extremisterna. Det är ganska många som tyvärr röstar på extremhögern och sympatiserar med Marine Le Pen och jag tror att det kan bli ännu värre. Att muslimerna blir ännu mer utsatta nu i Frankrike och att det kan bli integrationsproblem för dem. det blir som en ond spiral kan man säga, säger fransmannen Pascal Sauvetre som numera bor i Gävle.