#skummetihamre

Följ med till byn Hamre med det förorenade vattnet

14 min

Ett brandskum, och en oro för dricksvattnet. Möt människorna i Hamre utanför Hudiksvall och hör om tiden efter den brand som skulle skaka om vardagen i byn. 

Tidigt på morgonen den 3 januari i år väcktes Kent Bodin i Hamre av brandvarnaren. Han sprang ut i förrådet för att hämta en brandsläckare, men kunde efter det inte ta sig in i 1800-talshuset igen. 

Elden hade spridit sig. 

Det som såg ut att bli en tragedi för en familj, och en dramatisk morgon för hela den lilla byn, skulle utvecklas till någonting ännu mer.

Någonting som gör att man fortfarande, nästan ett år senare, pratar om branden i Hamre.

Sedan brandskum, av en sort som kallas för b-skum, trängde ner i flera brunnar i byn har byborna i Hamre varit osäkra på om de kan dricka sitt vatten eller inte. 

Tio månader senare, hemma hos grannfamiljen Turås, ser det mesta ut som i ett vanligt hem. Utom i köket. På diskbänken står en dunk med dricksvatten. För familjen har det blivit vardag att hämta vatten i dunkar. 

Vattnet från den egna brunnen vill Anna och Daniel Turås och deras barn inte dricka. 

Och är inte ensamma. En del av byborna är fortfarande, snart ett år efter branden i januari, oroliga. 

Marlene Larsson och Pär Nylunds lille son föddes bara några veckor efter branden. Det första året har varit jobbigt för hans föräldrar, som inte vetat om deras vatten gått att dricka eller inte.

– Jag har inte gärna druckit vattnet, säger Marlene Larsson. 

Gör du det i dag?

– Knappt, och vi kokar hans vatten.

Hur känns det, att tappa upp vatten och inte veta vad som är i det?

– Det känns inte alls roligt.

I två av brunnarna har för höga halter av så kallade PFAS-ämnen uppmätts.
Byborna har efterfrågat fler och mer omfattande prover på vattnet från kommunen. Men kommunen menar att de gjort tillräckligt, och att det inte finns någon risk för höga halter av skadliga ämnen i de brunnar som inte undersökts. 

Lena Norell har fem barn i sitt hushåll. Hon känner att hennes oro ifrågasätts av kommunen, och tänker på en annan händelse som satt spår i henne. 

– Det känns som med Tjernobyl 1986. Då var en annan liten. Där har man sett så här pass långt efter vad det orsakade. Det är så man tänker med barnen, är det något som kommer hända om 30 år?

– Det känns lite som när man själv var liten, att en sådan katastrof inträffade. Det blir en liten katastrof här också, säger hon.