Försökte tända eld på kvinna – misstänks för mordförsök

1:17 min

I dag hölls rättegången mot den 26-årig man, som anklagas för att ha hällt bensin och försökt tända eld på en kvinna i Söderhamn 8 oktober. Åklagare Carl-Johan Granlund vill att mannen fälls för mordförsök.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt, och det har vi ju också hört utifrån målsägandes berättelse. Polismannen, som rätten har hört i dag, lämnar ju också en mycket trovärdig berättelse om hur han upplevde målsäganden, så det finns ju ingen anledning att betvivla att hon fruktade för sitt liv, säger Carl-Johan Granlund. 

Åklagare Granlund har åtalat mannen misstänkt för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel eller i tredje hand grovt olaga hot. Och det var i i oktober som händelsen ägde rum. Mannen började plötsligt att hälla bensin på kvinnan och hotade att tända på. 

– Självklart är det en mycket skrämmande och obehaglig upplevelse. Hon kämpar på, säger advokat Catrin Listad som företräder kvinnan.

26-åringen själv nekar till brott. Han berättade i dag för rätten att han skulle slänga bensindunken och när han ruskade på den skvätte det ut bensin på dem båda.

– Min klient säger att han inte ens har haft med en tändare på platsen. Han förnekar helt och hållet att han skulle ha använt en tändare för att skrämma eller sätta igång något brottsligt agerande mot kvinnan, säger försvarare Per Wiesel. 

Rättegången hölls av Hudiksvalls tingsrätt, i tingssalen i Söderhamn. Tingsrätten finner att mannen gjort sig skyldig till grovt olaga hot och att han ska sitta kvar i häktet. Innan en påföljd kan bestämmas ska mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.