#skummetihamre

Forskare: Kommunen borde testa för viktigt ämne i Hamre

1:26 min

Förutom att testa alla brunnar för så kallade pfas-ämnen bör Hudiksvalls kommun även testa för att se om skadliga ämnet 6:2 FTS finns i dricksvattnet, enligt experter. 

Vad tycker du om #skummetihamre? Berätta vad du tycker här!

Hudiksvalls kommun får nu kritik av flera ledande experter för att de inte tog tillräckligt omfattande prover på dricksvattnet i alla brunnar i Hamre efter en villabrand i början på året.

P4 Gävleborgs granskning visar även att kommunens prov inte är tillräckliga. Förutom att testa alla brunnar för så kallade PFAS-ämnen så bör kommunen enligt experter bredda proven och även testa för att se om skadliga ämnet 6:2 FTS finns i dricksvattnet, enligt experter. 

– I det här fallet måste man inkludera 6:2 FTS för att få helhetsbilden av PFAS-utsläppet, säger Anna Kärrman, forskare på Örebros universitet.

Kommunen har valt att testa vattnet i några brunnar som de menar är mest påverkade, man har då följt Livsmedelsverkets rekommendationer för vad man ska testa. Men i de testerna ingår inte ämnet 6:2 FTS.

6:2 FTS ska man mäta eftersom det så småningom kan omvandlas till flera av de andra skadliga ämnena. Höga halter av det här ämnet tyder på att vattnet kan fortsätta vara förorenat under lång tid.

Och även i byn tycker man att man borde testa 6:2 FTS. 

Det kändes ju som en självklarhet att ha med det i en analys, vilket kommunen valt att inte ha med. Jättekonstigt, tycker jag, säger Daniel Turås, en av dem som bor i Hamre.

Att det fanns 6:2 FTS i vattnet upptäcktes när byborna fick rådet av experter att testa för det ämnet, och på eget initiativ skickade in proverna till ett annat laboratorium än det som kommunen använder.

Anna Kärrman forskare på Örebro universitet har förståelse för att kommunen följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Men eftersom kommunen nu vet om att ämnet finns i brandskummet borde de testa det ämnet ändå.

– När den informationen kommer fram ser jag det som en självklarhet att man lägger till det, säger hon.