Margareta Eiserman, miljöchef i Hudiksvalls kommun, tycker att man tagit de prover som var befogat i Hamre. Foto: Linnea Johansson/SR.
Margareta Eiserman, miljöchef i Hudiksvalls kommun, tycker att man tagit de prover som var befogat i Hamre. Foto: Linnea Johansson/SR.
#skummetihamre

"Det var rätt att inte ta fler prover i Hamre"

"Det är inte hälsomässigt befogat att ta de proverna"
1:57 min

Hudiksvalls kommun har gjort tillräckligt omfattande tester på det av brandskum förorenade vattnet i byn Hamre. Det menar miljöchefen Margareta Eiserman, som nu svarar på flera experters kritik.

Vad tycker du om #skummetihamre? Berätta vad du tycker här!

I brandskummet som läckte ut i brunnsvattnet i januari i år finns bland annat PFAS-ämnen, som är skadliga för miljön och kan vara farliga för människor. Men när kommunen några veckor efter branden testade alla brunnar i byn valde man istället att bara testa för ett skadligt ämne som heter PAH, som alltid uppstår vid en brand.

Margareta Eiserman tycker inte att det var nödvändigt att ta prover i fler brunnar. 

− Vi var inte oroliga för det här och tyckte inte att det kändes befogat att ta de proverna. Vi har gjort bedömningen att det inte var hälsomässigt befogat att ta proverna långt i periferin.

Kommunen har utgått från myndigheternas rekommendationer för provtagning och gränser när det gäller de här ämnena. Vid bara ett tillfälle har PFAS-värderna legat över den gräns där vissa grupper inte borde dricka det, och det gör att kommunen valt att inte ta fler prover, trots bybornas oro.

Experterna är också kritiska till att man inte letade efter PFAS-ämnen i alla brunnar. Kommunen valde istället att testa alla brunnarna för en farlig grupp av ämnen som benäms som PAH, och som uppstår vid en brand. Så här förklarar Margareta Eiserman, miljöchef i Hudiksvalls kommun:

− Så hade vi då sett att det var PAH så hade vi även kunnat göra en bedömning, hade det även kunnat komma släckskum i släckvattnet?

Men att avgöra om det finns PFAS, genom att testa om det finns PAH, går inte, enligt Anna Kärrman, forskare vid Örebro universitet. Detta eftersom ämnena sprider sig på olika sätt.

− Jag har lite svårt att se parallellen att man sätter likhetstecken mellan PAH:er och PFAS-ämnen som ingår i släckskummet.

Kommunen har också fått kritik för att de inte tar prov på 6:2 FTS, ett annat skadligt ämne i brandskummet. Experter menar att kommunen borde lägga till det ämnet i fortsatta tester.

Och nu säger kommunen att de kommer att testa vattnet för 6:2 FTS, men först när halterna ligger stabilt under åtgärdsgränsen i de drabbade brunnarna.

− Då kommer vi att komplettera den undersökningen även med 6:2, säger Margareta Eiserman, miljöchef i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".