Hallar blir flyktingboende – barnen får flytta på sig

1:33 min

I går kväll kallade Gävle kommun till informationsmöte för föreningslivet i Gävle. Frågorna var många från de drabbade föreningarna till politikerna i Gävle kommun och föreningarna är oroliga inför framtiden.

Hur tänker du kring att idrottsföreningarna nu blir utan lokal? Kommentera här! 

Kommunen gör om Valbo sportcentrums idrottshall till ett tillfälligt flyktingboende. Det innebär att de föreningar som driver verksamhet i idrottshallen och badet påverkas.

Nu har barnen ingenstans att ta vägen, säger Tomas Källqvist, kassör och tränare i Gävle simsällskap.

– Vi har totalt sexton grupper verksamma på lördagar och söndagar ute i Valbo. Det är 180 barn, vi kommer tyvärr behöva ställa in deras verksamhet helt enkelt.

Tomas Källqvist är upprörd, han får flera besked under kvällens informationsmöte med kommunen som han inte vill ha. Hans förening, Gävle simsällskap, kommer inte att kunna vara kvar i hallen och han berättar att det inte finns några egentliga alternativ.

Fjärran Höjderbadet finns, men är i princip omöjlig att boka tider i, enligt Tomas Källqvist. Eldsjälen i Gävle simsällskap är orolig för att hela höstterminen och vårterminen är hotad för barnen i klubben, som helt enkelt inte har någonstans att simma nu.

– Vi är oroliga för det, vi förstår att vi har en extrem situation. Vad det här innebär i att vi tappar de verksamhet där vi försöker ta tag i barn och ungdomar som gillar det här med att simma, vi är givetvis rädda för att vi ska tappa återväxten och det långsiktiga stabiliteten i föreningen.

Hur känner du inför situationen nu?

– Jag känner förståelse och jag tycker att det är rimligt att vi ställer upp här i Gävle och hjälper till så gott vi kan. Vi i Gävle simsällskap måste också hjälpa till, men jag känner en stor oro för vår förening inför våren. Framförallt om det här blir långsiktigt, då är jag bekymrad, avslutar Tomas Källqvist.

Om en vecka, på måndag, öppnar boendet som kommer att ge husrum till 80 människor som har flytt till Sverige. Det tillfälliga boendet ska enligt de första beskeden, drivas till slutet av december.